EPA/Tolga Bozoglu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski vrši pritisak na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i pokušava da uvuče Tursku u sukob, rekao je zvanični predstavnik Turske pravoslavne crkve (Autokefalne turske pravoslavne patrijaršije) Seljčuk Erenerol.

Ankara zvanično priznaje Tursku pravoslavnu crkvu (TPC), ali se Fener (sedište carigradskog patrijarha) i TPC međusobno ne priznaju.

– Kijev je prekršio sve zakone, uključujući verske, kada je po volji Zapada uvukao Tursku u taj sukob: oni su zatražili dozvolu od Fenera iako, prema Ustavu Turske, Fener nema nikakva prava na to ni u zemlji, ni u inostranstvu. Odluke Fenera nemaju pravnu snagu – rekao je Erenerol za Sputnjik.

On je podsetio da je carigradski patrijarh Vartolomej već ranije prekršio svoje obaveze kada je otišao u Švajcarsku na konferenciju o Ukrajini bez dozvole prefekture istanbulskog okruga Fatih. Potpisao je i dokument koji je tada usvojen, iako nije imao prava da to učini.

Prema mišljenju Turske pravoslavne crkve, Vartolomej se grubo meša u odnose Turske kako sa Ukrajinom, tako i sa Rusijom.

– Izjava Zelenskog je u stvari prekršaj protiv teritorijalnog integriteta Turske na međunarodnoj sceni, pošto Fener pokušava, poput Vatikana, da postane država unutar Turske sa svojim zakonima. Ako predsednik jedne zemlje daje izjave koje narušavaju teritorijalni integritet druge, to je “kazus beli” – istakao je Erenerol.

On smatra da zvanična Ankara treba da proglasi ukrajinske diplomate za persone non grata.

– Sada treba pozvati ukrajinske diplomate – ambasadore i konzule, i proglasiti ih za persone non grata. Ministarstvo spoljnih poslova Turske treba da uloži protestnu notu. To više nije verski problem, to je pokušaj da se Turska uvuče u sukob SAD i Rusije – ocenio je on.

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je naveo poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“. Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.

Pre toga, predlog zakona je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija. Zelenski je kasnije saopštio da je razgovarao sa patrijarhom Vartolomejom i da ga je informisao o zakonu o zabrani kanonske UPC u zemlji. Prema njegovim rečima, strane su „pozitivno ocenile“ razvoj Ukrajine.

Turska ne priznaje ekumenski status Carigradske pravoslavne crkve. U Turskoj Vartolomeja nazivaju poglavarom grčke pravoslavne zajednice regije Fener i patrijaršiji je zabranjeno da se bavi političkim aktivnostima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here