Promo
Ada Ciganlija

Tropsku vrelinu koja je Srbijom harala skoro dve nedelje sa temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa smenio je talas koji će samo na tri dana rashladiti. Sunčano i stabilno sa temperaturama koje će prelaziti 30. podeok nastavlja se već od subote.

Rashlađivanje je i ovog puta bilo praćeno olujama i jakom kišom, a u nekim delovima zemlje i gradom. Ipak, već u subotu temperatura ponovo prelazi 30. podeok i vreline, prema svemu sudeći, neće zaobići predstojeći avgust. Kako prognozira RHMZ, Srbiji predstoji još jedan vrlo topao i suvlji letnji period. Biće, prema najavama meteorologa, ekstremnih temperatura i tokom idućeg meseca, a prognoziraju čak 24 tropska dana.

Natprosečno i dalje

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da u avgustu možemo da očekujemo tople dane i čak nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama od 35 ili 36 stepeni.

– U prvom delu jula bilo je veoma toplo, pa je manja verovatnoća da se do kraja leta ponovi tako ekstremno toplo vreme – kaže Todorović i dodaje da je neizvesno da li će u avgustu biti vrelih dana, sa temperaturom od 40 stepeni, i da je mala verovatnoća da ih bude.

Meteorolog Goran Mihajlović je nedavno rekao da se očekuje topao avgust sa manjkom padavina. On je naveo i da se očekuje maksimalna temperatura između 30 i 32 stepena i između 15 i 24 tropska dana, odnosno dana kada je temperatura iznad 30 stepeni.

– Toplo vreme bi trebalo da bude tokom većeg dela meseca, uz manjak padavina, a srednja vrednost temperatura bi bila do dva stepena viša od uobičajenih – kazao je Mihajlović.

Maksimum i iznad 35

Prema njegovim rečima, nastaviće se toplo vreme, ali ne očekujemo možda baš ovako dug i intenzivan toplotni talas u avgustu.

U julu je bila i najavljena srednja maksimalna temperatura vazduha iznad višegodišnjeg proseka za stepen do dva, a pokazuje se da će i u avgustu biti premašen višegodišnji temperaturni prosek uz manjak padavina.

Prognoze govore da će početak avgusta doneti odstupanje srednje sedmodnevne minimalne i maksimalne temperature vazduha u Timočkoj Krajini iznad višegodišnjeg proseka.

Od 29. jula do 4. avgusta minimalna temperatura u nižim predelima Srbije biće od 16 do 21 stepen, dok će na nadmorskim visinama od 1.000 do 1.600 metara biti od devet do 16 stepeni.

Maksimalna dnevna temperatura će se kretati od 29 do 34 stepena, a na jugu Srbije će se na lestvici penjati i do 36 stepeni Celzijusa.

Na višim planinama, između 1.000 i 1.600 metara nadmorske visine, maksimum će biti od 18 pa čak i do 28 stepeni Celzijusa.

Manjak padavina

Količina padavina u avgustu će, kažu u RHMZ-u, u celoj zemlji biti ispod višegodišnjeg proseka, a isti trend se očekuje i u septembru.

– Mesečna količina padavina će u avgustu biti sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm – objavljeno je u sezonskoj vremenskoj prognozi.

Iznad proseka

U RHMZ-u kažu da će srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biti za 1,5 do 2,5 stepena viša u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19,8 stepeni Celzijusa. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu takođe će za 1,5 do 2,5 stepena biti iznad višegodišnjeg proseka, dok će se u Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura vazduha kretati 32,1 stepen Celzijusa.

“Pijavice” kod Požege

Nevreme sa grmljavinom pogodilo je u sredu po podne Čačak i okolinu, Guču, Arilje i Sirogojno, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije.

U Arilju je uvedena vanredna situacija, a u Požegi je “pijavica” koja je prošla kroz dve mesne zajednice, Gorobilje i Rasnu, pričinila štetu na nekoliko stambenih i pomoćnih objekata.

Pljuskovi i oluja pogodili su i Kraljevo, najviše obližnje Konarevo, a u Vrnjačkoj Banji se zbog obilne kiše izlila voda, pa su ulicama tekle bujice. Banja i okolna sela, neko kraće vreme, bili su bez električne energije, a napajanje je prekidano u više navrata.

Na delovima auto-puta “Miloš Veliki” je vidljivost bila jedva moguća. Na auto-putu u desnoj cevi tunela Predejane, u smeru ka Vranju, zbog obilnih padavina obustavljen je saobraćaj zbog velike količine vode i mulja koji su se sručili na trasu. Tokom noći je saobraćaj normalizovan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here