EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Naučnofantastična akcija Danijela Kvana i Danijela Šejnerta ovenčana je sa sedam zlatnih statueta uključujući i onu najvažniju – za najbolje ostvarenje.

Ono što se predviđalo za 95. dodelu prestižnih filmskih nagrada „Oskar” se i obestinilo. Apsolutni pobednik sinoćne dodele održane u Dolbi teatru u Los Anđelesu je naučnofantastični akcioni film „Sve u isto vreme” sa čak sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film.

Članovi Akademije filmskih umetnosti i nauka odlučili su da reditelji i scenaristi ovog filma, Danijel Kvan i Danijel Šejnert, dobiju „Oskar” za najbolju režiju i originalni scenario, a Pol Rodžers za montažu.

Glumica Mišel Jeo postala je prva Azijatkinja koja je proglašena najboljom glumicom za ulogu u ovom ostvarenju, dok je njena koleginica Džejmi Li Ketris dobila „Oskara” za glumicu u sporednoj ulozi. Tu je i Ke Huj Kuan koji je podigao statuetu za najboljeg sporednog glumca za rolu u filmu „Sve u isto vreme”.

Posle dominacije na dodeli nagrada, film „Sve u isto vreme” imaće televizijsku premijeru u Srbiji, večeras u 22.15 na TV Prva.

Ratni spektakl „Na zapadu ništa novo” reditelja Edvarda Bergera, snimljen po motivima iz knjige Eriha Marije Remarka, odneo je četiri „Oskara” i to za najbolji međunarodni film, scenografiju (Kristijan Goldbek i Ernestin Hiper), muziku (Folker Bertelman) i fotografiju (Džejms Frend).

Bez nagrada su ostali filmovi „Fabelmanovi” Stivena Spilberga, „Tar” Toda Filda, „Elvis” Baza Lurmana, „Trougao tuge” Rubena Ostlunda i „Duhovi ostrva” Martina Makdone.

Ovogodišnja dodela bila je plodonosna za izvrsnog glumca Brendana Frejzera koji je, bez iznenađenja, ovenčan statuetom za najboljeg glumca za briljantno intepretiranu ulogu u ostvarenju „Kit”.

Nagrada za najbolji adaptirani scenario otišla je u ruke Sare Poli za dramu „Žene govore”. Najbolji zvuk imao je film „Top Gan: Maverik”, pesmu – ostvarenje „RRR” (NAATU NAATU), dok su Džoi Leteri, Ričard Bejnhem, Erik Sajndon i Danijel Baret, bez iznenađenja, dobili „Oskar” za vizuelne efekte za film „Avatar: Put vode”.

„Oskar” za najbolju šminku pripao je filmu „Kit”, odnosno Adrijenu Morou, Džudi Čin i Anamari Bredli. Najbolje kostime napravila je Rut Karter za potrebe filma „Crni panter: Vakanda, zauvek”.

Među nagrađenima su i „Šaptači slonovima” kao najbolji kratki dokumentarni film, „Dečak, krtica, lisac i konj” (kratko animirano ostvarenje), a „Pinokio”, koji je radio Giljermo del Toro, proglašen je najboljim animiranim ostvarenjem.

Za razliku od prošlogodišnje dodele, kada je glumac Vil Smit ošamario kolegu Krisa Roka, ovogodišnja svečana ceremonija, čiji je domaćin bio iskusni komičar i voditelj Džimi Kimel, prošla je bez incidenata, ali i bez tradicionalnog crvenog tepiha. Ovoga puta, filmske zvezde i ostali gosti koračali su tepihom boje šampanjca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here