Tanjug
Branimir Nestorović

Republička izborna komisija je na osnovu obrađenih 98,9 odsto biračkih mesta objavila da je lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane prva sa 46,63 odsto, da sledi lista Srbija protiv nasilja sa 23,71 odsto glasova, a treći Ivica Dačić – premijer Srbije sa 6,56 odsto. Koalicija NADA ima 5,03 odsto, a Mi – glas iz naroda 4,69 odsto glasova. Uz ovih pet, u skupštinskim klupama sedeće i poslanici pet manjinskih lista Saveza vojvođanskih Mađara, Usame Zukorlića i Tomislava Žigmanova, SDA Sulejmana Ugljanina i lista Šaipa Kamberija, kao i Ruske stranke.

Izbori su doneli iznenađenja, za nekog prijatna, za nekog ne, poput liste Ivice Dačića, lidera Socijalističke partije Srbije koju su mediji proglasili najvećim gubitnikom zbog pada od gotovo pet odsto u odnosu na prethodne izbore u aprilu 2022. Kao najveći dobitnik slovi novoformirana lista Mi – glas iz naroda koju predvodi dr Branimir Nestorović, jer su kao politički debitanti lako preskočili cenzus.

Dačić nije krio nezadovoljstvo, pomenuo je i da misli kako treba naći novog lidera, pa nastavio sa pričom o nacionalnom interesu.

– Uvek sam smatrao da su državni interesi ispred partijskih. Ponosan sam na sve dobro urađeno u koaliciji sa SNS-om, a analiza treba da nam posluži za dalje pravce za aktivnosti SPS – rekao je Dačić i istakao da, kao što je od početka kampanje govorio, ostaje veran koaliciji sa naprednjacima.

Sa druge strane, lista Mi – glas iz naroda koja se, takoreći, pojavila niotkuda, nazivajući sebe “antisistematskom pojavom”, sešće ne samo u klupe u Skupštini Srbije, već i u gradu Beogradu. Upravo od njih će zavisiti beogradska vlast, ali je Nestorović u noći nakon zatvaranja birališta rekao da ne dolazi u obzir koalicija ni sa jednom od dve najjače liste. Nakon dva dana se korigovao i naveo da će videti da li da budu manjinska podrška SNS-u i SPS-u za neke konkretne predloge.

SNS vodi i u dijaspori

RIK je saopštila da je na parlamentarnim izborima u dijaspori i regionu glasalo 19.058 birača, odnosno 79,33 odsto od upisanog broja. Na osnovu 52 obrađena biračka mesta od ukupno 81, najviše glasova je dobila lista Srbija ne sme da stane 49,59 odsto glasova, druga je lista Srbija protiv nasilja sa 32,44, na trećem lista SPS sa 3,16 odsto, dok je lista dr Branimira Nestorovića sa 3,02 odsto. Lista Usame Zukorlića i Tomislava Žigmanova je peta sa 2,98 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here