Tri decenije Saveza Srba u Austriji

0

Konzul Srbije Kosta Simonović, koreograf Jovan Nebrigić, ambasador Dragan Velikić, ministar Srđan Srećković, referent za kulturu Saveza Nenad Šulejić i Saša Ilić

 

 

Savez Srba u Austriji proslavio je, u petak uveče, u bečkoj Većnici, tri decenije postojanja. Čestitke za ovaj značajan jubilej uputio je i predsednik Austrije Hajnc Fišer, koji je poželeo još mnogo godina rada ovoj krovnoj organizaciji naših klubova u Austriji.

Inače svečanosti su prisustvovali su ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković, zamenik gradonačelnika Beča Mihael Ludvig, kao i predstavnici Ministarstva nauke Austrije, Radničke komore (AK) i Saveza sindikata (OGB), ASKOe, Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), kao i poslanici u austrijskom parlamentu.

 

 

Posthumno priznanje za Mališu Ilića primila je njegova supruga Marina

Vršilac dužnosti predsednika Saveza Srba u Austriji Borislav Kapetanović, u svom izlaganju, izrazio je veliko žaljenje što nedavno iznenada preminuli Mališa Ilić, dugogodišnji predsednik ove organizacije ne može da otvori ovu svečanost.

"Kada su počele pripreme bilo je planirano da vam se obrati Mališa Ilić. Njegova iznenadna smrt predstavlja težak udarac našoj organizaciji, jer se on dugi niz godina zalagao za realizaciju ciljeva i modernizaciju Saveza," naglasio je on.

 

Kapetanović je podsetio da su krajem 60-ih godina prošlog veka formirani prvi naši klubovi u Austriji, te se ubrzo, zbog velikog broja, pojavila potreba za osnivanjem krovne organizacije, Saveza.

Savez je osnovan na proleće 1979. godine, i aktuelno broji 72 članice, i organizuje tri velike zajedničke manifestacije, koje okupljaju više desetina naših ljudi.

 

(opširnije u štampanom izdanju „Vesti“ za 26.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here