Traži se zakrpa od 100 milijardi

0

Teško do kompromisa: Pregovori sa MMF

 

 

Srpska Vlada je ušla u finalnu fazu pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom koja bi trebalo da se završi odobravanjem povlačenja ostatka kredita od 2,9 milijardi evra namenjenih deviznim rezervama. Srpski pregovarači ističu da su uspeli da izdejstvuju da porez na dodatu vrednost ostane isti, kao i da se penzije ne umanjuju.

"Pod posebnom pažnjom biće budžet za 2010, kao i reforma penzionog sistema jer penzije čine 40 odsto budžeta Srbije, odnosno 14 odsto društvenog proizvoda. Mi navijamo da nam odobre deficit budžeta od četiri odsto, dok MMF traži pola procenta manje, pa očekujemo i tu ustupak," kaže Jurij Bajec, ekonomski savetnik predsednika Vlade.

Kad je reč o budžetu, nezvanično se pojavljuje brojka od 635 milijardi dinara prihoda i 735 milijardi rashoda. Dakle, samo tu je potrebno popuniti 100 milijardi manjka. Kad se tome dodaju i deficiti budžeta Vojvodine i lokalnih samouprava, brojka će biti veća. Ono što se već sada zna jeste da će MMF insistirati na kontroli zaduživanja Srbije. Prema merilima Fonda, država ne bi smela da uzima kredite na kratak rok sa kamatama većim od šest odsto godišnje, te će morati da ili da se zaduženja odrekne, ili neće moći da računa na novac MMF-a.

 

 

(Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vesti" za 27.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here