Tanjug/AP
Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp okrivio je posredno ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za ono što se sada dešava u Ukrajini, rekavši da nikad nije trebalo da dozvoli da počne rat.

– Nikad nije trebalo da dozvoli da taj rat počne, rat je gubitnik – rekao je Tramp u podkastu sa komentatorom Patrikom Bet-Dejvidom i dodao da je predsednik Džo Bajden „podstakao taj rat“, za koji je više puta tvrdio da se nikad ne bi dogodio da je on bio u Beloj kući, prenosi “Politiko”.

Da ima prijateljski odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Tramp je pokazao i tokom debate sa potpredsednicom Kamalom Haris prošlog meseca, kada je rekao da rat mora da se završi, ali na dva puta postavljeno pitanje nije direktno odgovorio da li misli da Ukrajina treba da pobedi.

U knjizi objavljenoj u ponedeljak, novinar Bob Vudvord je napisao da je Tramp razgovarao sa Putinom čak sedam puta otkako je napustio funkciju, što bivši predsednik nije ni potvrdio ni demantovao, već je rekao da ako jeste, to bi bila dobra stvar za SAD.

Tramp je u podkastu uzvratio kritičarima koji su rekli da ga Rusija „drži u džepu“, istakavši da je „završio najveći posao ikad“, misleći na sankcije koje je odobrio za gasovod “Severni tok 2”.

Kasnije je dodao da ima „dobar odnos i sa Putinom i sa Zelenskim“, sa kojim se sreo prošlog meseca tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kada je obećao da će pregovarati o sporazumu koji bi bio dobar za obe strane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here