Tanjug/AP

Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio da će, ukoliko pobedi na izborima, promeniti američku politiku prema Ukrajini i da će nastojati da se taj sukob reši putem direktnih pregovora Moskve i Kijeva.

Tramp je, na skupu pristalica republikanaca u Pensilvaniji u ponedeljak, ponovo nazvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog “najvećim trgovcem u istoriji”, preneo je Blumberg.

– Mislim da je Zelenski najveći trgovac u istoriji – svaki put kada dođe u zemlju (SAD), ode sa 60 milijardi dolara – rekao je Tramp.

On je istakao da veruje da Zelenski želi da demokratski kandidat za predsednika Kamala Haris pobedi na izborima u novembru.

– Ukoliko pobedim na ovim izborima, prva stvar koju ću da uradim je da pozovem Zelenskog i pozovem (ruskog) predsednika (Vladimira) Putina i kažem: ‘Morate da se dogovorite, ovo je ludo’ – rekao je Tramp na skupu u Indijani u Pensilvaniji.

Sa druge strane Zelenski je za Njujorker rekao da oseća da Tramp zapravo ne zna kako da zaustavi rat, čak i ako misli da zna kako, kao i da je neprihvatljivo da se rat okonča na taj način što će se Ukrajina odreći dela svoje teritorije.

Zelenski bi trebalo da se sastane sa Kamalom Haris i predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u četvrtak da bi predstavio svoj “plan pobede” za okončanje rata u Ukrajini, a planira i da zamoli SAD da podrže pridruživanje Ukrajine NATO-u i obavežu se na kontinuirano snabdevanje Kijeva naprednim oružjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here