Fulton County Sheriff's Office
Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio je da bi njegovo krivično gonjenje kao nekadašnjeg šefa države izazvalo “haos u SAD”, prenosi AP.

On je, u izjavi nakon što je sudu objasnio da bi trebalo da ima imunitet od krivičnog gonjenja, rekao da bi suđenje otvorilo “Pandorinu kutiju”.

– Veoma je nepravedno kada se politički protivnik goni. Oni smatraju da je to način na koji će uspeti da pobede. A to ne ide tako jer će biti haos u SAD – naglasio je on.

Sudije apelacionog suda u Vašingtonu, pred kojim se pojavio, izrazile su veliku dozu skepticizma da bivši predsednik ima imunitet od krivičnog gonjenja po optužbama da je planirao da poništi rezultate izbora 2020. godine.

Veće sastavljeno od troje sudija je postavilo pitanje da li imaju nadležnost da razmotre žalbu u ovom trenutku u slučaju, što je povećalo izglede da bi Trampov napor mogao biti odbačen.

Trampov advokat Džon Zauer smatra da je predsednički imunitet očigledno zahtev koji treba da se preispita pre suđenja.

Bivši predsednici uživaju širok imunitet od tužbi za radnje preduzete u okviru njihovih zvaničnih dužnosti u Beloj kući, ali pošto nijedan bivši predsednik pre Trampa nikad nije bio optužen, sudovi se nikad ranije nisu bavili pitanjem da li se ta zaštita odnosi na krivično gonjenje.

Trampovi advokati insistiraju da je tako, tvrdeći da sudovi nemaju ovlašćenja da kontrolišu zvanične akte i odluke predsednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here