EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Putin i Tramp

Republikanci lojalni Donaldu Trampu moraju prestati da govore o izmišljenoj priči da se Ukrajina mešala u predsedničke izbore 2016. godine jer time rade naruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavila je u američkom Kongresu Fiona Hil, bivši ekspert u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, koja je stručnjak za Rusiju i Vladimira Putina.

Ona je svedočila u okviru istrage u Predstavničkom domu da li je Tramp ucenjivao ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog da pokrene istragu protiv njegovog političkog protivnika Džoa Bajdena i njegovog sina, da bi zauzvrat dobio vojnu pomoć od 400 miliona dolara i sastanak u Beloj kući.

Ovo svedočenje je ponovo pokrenulo priču o tome koliko Tramp svojom politikom u stvari ide naruku Rusiji, sumnje koje su ga pratile od samog početka njegovog predsednikovanja.

– Teorije zavera koje koriste republikanci, da su Ukrajinci, a ne Rusija hakovali američke izbore 2016. godine su odavno razotkrivene. Ta priča da se Rusija nije mešala je izmišljena i propagiraju je ruske bezbednosne službe. Molila bih vas da ne promovišete političke lažne narative koji unapređuju ruske interese – navela je Hilova, navodeći da republikanci koriste ove teorije zavera da bi odbranili američkog predsednika od optužbi da je pokušao da podmiti Ukrajinu za svoju političku korist.

Od kako je stupio na dužnost, Tramp se suočavao sa sličnim optužbama. Da li je sarađivao s Rusijom i Putinom u predizbornoj kampanji? Kakva je ta saradnja bila? Da li možda radi po ruskim naredbama? Sve to, odnosno rusko mešanje u izbore 2016. godine bilo je predmet istrage Malerove komisije. U konačnom izveštaju utvrđeno je da Tramp zaista jeste imao posredne veze sa Rusima, da je znao da planiraju objavljivanje raznih kompromitujućih dokumenata o njegovoj protivkandidatkinji Hilari Klinton, ali nije utvrđeno da je s njima sarađivao i “izdao zemlju”. Utvrđeno je da je smenom šefa FBI Džejmsa Komija, koji je istraživao rusku umešanost u hakovanje servera Demokratske stranke, pokušao da utiče na istragu, ali pošto prema propisima protiv američkog predsednika dok je na funkciji ne mogu da se vode krivične istrage, od toga se odustalo.

Sada saslušanja u Kongresu u okviru istrage “ukrajinske veze” dodatno podgrevaju stare priče o “saradnji” Trampa i Putina, te da različiti Trampovi potezi, kao što je povlačenje iz Sirije, upravo ruskom predsedniku idu naruku.

Đulijani krunski svedok

Glavna zvezda procesa opoziva, osim Trampa, a koja se još nije pojavila pod “svetlima pozornice” jeste njegov lični advokat i bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani. On je bio osoba koja je pregovarala sa Ukrajincima o istrazi protiv Bajdena, a kako se više puta pohvalio, sve dokaze, telefonske pozive i mejlove čuva. On je praktično vodio paralelnu diplomatiju SAD prema Ukrajini.

Tako je politički savetnik u ambasadi SAD u Kijevu Dejvid Holms naveo “Trampa ne zanima Ukrajina, samo velike stvari poput istrage po Bajdenima”.

– Svi spoljnopolitički ciljevi su bili u senci političke agende Rudija Đulijanija i ljudi koji su na direktnoj vezi sa Belom kućom – rekao je Holms.

Za sada Đulijani se opire pozivima da svedoči, očigledno čekajući da vidi kako će proći proces opoziva, da li će biti prikupljeno dovoljno dokaza protiv Trampa, pa će tada verovatno otvoriti karte onako kako misli da njemu ipak odgovara. Ipak je reč i o bivšem tužiocu iz Njujorka, koji je učestvovao u procesima koji su razmontirali Koza nostru u ovom gradu.