Tanjug/AP
Donald Tramp

Kandidat Republikanaca na predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je da je potrebno da se rat u Ukrajini okonča, rekavši da poznaje predsednike Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, uz ocenu da ga obojica ”veoma poštuju”.

– Ja ću govoriti s obojicom, i učiniti da sednu i dogovore se. (Predsednik SAD Džozef) Bajden nije znao kako da priča s Putinom i sad su milioni mrtvi. To vodi ka trećem svetskom ratu, a mi sad ni ne znamo gde nam je predsednik. On ni ne zna da li je živ –  rekao je Tramp tokom debate sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris na televiziji ABC.

On je dodao da je u interesu SAD da se završi rat. Tramp je naveo da Rusija ima nuklearno oružje, ali da o tome niko ništa ne priča.

– On to možda upotrebi, a možda i ne, ali on to ima. Putin je krenuo u rat jer je Haris loš pregovarač – rekao je on.

Kandidatkinja Demokrata Kamala Haris je rekla da Putin pokušava da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, istakavši da je administracija Bajdena uspela da ”okupi 50” zemalja da pomogne Ukrajini u ratu protiv Rusije.

– Dali smo im tenkove, artiljerije i avione, i zato Ukrajina postoji i dalje i stoji ponosno. Da je Donald Tramp predsednik, Putin bi sad sedeo u Kijevu. Na Putinovoj agendi nije samo Ukrajina, već i Poljska – rekla je Haris.

Ona je iznela tvrdnju da je Putin “diktator koji će pojesti Trampa za ručak”.

Sa druge strane Tramp je rekao da je Haris “najgora potpredsednica u istoriji i tvrdeći da nije uspela da spreči rat između Ukrajine i Rusije pre invazije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here