Tanjug/AP
Donald Tramp

Ako bivši američki predsednik Donald Tramp bude ponovo izabran u novembru, njegov četverogodišnji mandat bi zbog “trgovinskog rata” mogao Nemačku da košta do 180 milijardi evra, navodi se u izveštaju Nemačkog ekonomskog instituta (IW).

Naime, Trampovo obećanje da će povećati carine kako bi smanjio američki trgovinski deficit moglo bi da izazove značajne poremećaje u globalnoj trgovini.

U izveštaju IW navodi se da je Evropska unija izradila kontrastrategiju protiv takve pretnje, navodeći da bi, ako potencijalna Trampova administracija poveća uvozne carine na 10 odsto za EU i 60 procenata za Kinu, Brisel kao protivmeru uveo ekvivalentna povećanja.

Institut je sproveo simulaciju kako bi procenio potencijalnu štetu u nemačkoj privredi u slučaju da se to dogodi i otkrio da bi BDP zemlje izgubio više od 137,1 milijardu dolara u četiri godine.

Druga simulacija je pokazala da bi, ako bi potencijalna Trampova administracija i EU podigli uvozne carine na 20 odsto, nemački BDP bi pao za 1,5 odsto, uz gubitak od 194,2 milijarde dolara tokom četiri godine.

U izveštaju se takođe navodi da bi američka ekonomija pretrpela gubitak od oko 1,3 do 1,5 odsto BDP-a u 2025. godini, pri čemu bi se negativni učinci najviše osetili u prve dve godine, dok bi se u sledeće dve postepeno smanjivali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here