Vesti
Budućnost ostaje današnjim mališanima

Kada su 1987. godine postavljeni temelji Srpskog folklornog festivala u Bonirigu, bila je to pre svega jedna smela, patriotska i vizionarska ideja, koja je zaslugom i nepokolebljivom voljom srpske zajednice ne samo opstala do danas, već je izrasla u jedan od najznačajnijih događaja naše dijaspore u celom svetu.

Više od tri i po decenije prošlo je otkako je pokojni Dušan Rsovac, sekretar tadašnjeg Srpskog nacionalnog centra u Bonirigu, zajedno sa Božom Dragišićem i ostalim članovima uprave i rukovodiocima folklornih grupa, organizovao prvi festival.

Tog avgusta 1987. u Bonirigu se okupila srpska omladina iz svih delova Australije. Prve godine na festivalu je učestvovalo devet folklornih društava sa oko 300 igrača, a događaju je prisustvovalo preko 1.200 posetilaca.

Taj prvi festival otvorio je lokalni poslanik u parlamentu Ted Brajs, a bogat folklorni program priredio je Branko Štrbac, tadašnji koreograf ansambla „Ravna Gora“.

Tokom godina se Srpski folklorni festival širio i dostigao razmere masovnog događaja koji okuplja Srbe iz Sidneja, Melburna, Brizbejna, Adelajda, Kanbere, Perta, Vulongonga…

Detalj sa jednog od prošlih festivala

Danas, imamo manifestaciju na kojoj učestvuje preko 500 izvođača, a festivalskim prostorom prodefiluje na hiljade gostiju, koji pored folklornog programa mogu da uživaju i u veselim muzičkim večerima ispod centralnog šatora, raskošnom izboru domaćih kulinarskih đakonija, a tu su i zabavni park za mališane, izložba automobila i motocikala i bogata nagradna lutrija.

A, kako je sve počelo, priseća se u autorskom tekstu dugogodišnji novinar „Vesti“ Joca Gajeskov, koji je u to vreme bio svedok nastajanja Srpskog folklornog festivala.

Detalj sa jednog od prošlih festivala

Amanet Dušana Rsovca

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, Srpski nacionalni centar u Bonirigu, kako se u to vreme zvao Sportski klub Bonirig, posedovao je solidno folklorno društvo koje je nastupalo kako na domaćoj sceni u Srbiji, tako i na gostovanjima kod bratskih organizacija i klubova širom Australije.

Tadašnji sekretar ove srpske kuće Dušan Rsovac, uz pomoć članova uprave i ljudi koji su vodili folklorne grupe, organizovao je krajem maja 1987. godine mini folklorni festival, uz učešće nekoliko folklornih grupa, a uspeh je bio – izuzetan.

Posle nekoliko dana, Dule me je pozvao telefonom u redakciju tadašnjeg lista „Novosti“ u Sidneju, čiji sam bio tehnički urednik i novinar. Zamolio me je da se vidimo što pre.

Prvi poziv na festival

Sreli smo se u tada poznatoj agenciji za nekretnine „Avala“ u Kabramati, čiji je vlasnik bio upravo Dušan Rsovac. Ispričao mi je kako je proteklo pomenuto folklorno druženje u Bonirigu, objasnio potrebu za organizovanjem jednog većeg i profesionalnijeg festivala, uz učešće folklornih grupa i ansambala iz raznih krajeva Australije. Tom prilikom uputio mi je molbu da „Novosti“ medijski podrže tu ideju.

Prihvatio sam se izazova i prvi članak o prvom Srpskom folklornom festivalu objavio sam u pomenutom listu u petak, 7. avgusta 1987. godine, na četvrtoj, udarnoj stranici. U nekoliko pasusa pozvao sam Srbe Sidneja i okoline da u što većem broju dođu na festival, koji je bio zakazan za nedelju, 9. avgusta, uz učešće devet društava sa ukupno 14 folklornih grupa. U nastavku događaja, za dobro raspoloženje bili su angažovani tadašnji narodni orkestar „Sinđelić“, kao i pevači i orkestar iz restorana „Koštana“ u Kabramati.

Gosti iz Srbije, Evrope i SAD

Uspeh festivala je nadmašio sva očekivanja! Ova manifestacija je nastavila da se održava iz godine u godinu i ostala je tradicija do današnjih dana. Tokom godina, naši folklorci iz svih delova Australije, od Brizbejna, preko Melburna, Kanbere, Gold Kousta, do Adelajda i Perta, defilovali su u Bonirigu i pokazivali svoje umeće desetinama hiljada gostiju. Takođe, gostovale su i grupe iz Srbije, SAD, Engleske…

Sve generacije koje su tokom prohujalih godina učestvovale u organizaciji ove manifestacije zaslužuju najlepši kompliment i javne pohvale na trudu koji su ulagali i ulažu zarad očuvanja i negovanja srpskih kulturnih tradicija i njihove promocije u multikulturnoj Australiji.
Na budućim generacijama je da ovu vrednu tradiciju neguju i čuvaju, kako bi je posle preneli na svoju decu da i oni nastave stopama svojih prethodnika.

Budućnost ostaje današnjim mališanima

Medijska podrška

Pored tadašnjeg lista „Novosti“, u medijskoj promociji prvog Srpskog folklornog festivala u Bonirigu, doprinos su dali i nekadašnji novinari SBS radija Vojkan Gavrilović i Ljiljana Spasojević. U programu na srpskom ove australijske radio stanice i dalje se redovno prati jedna od od značajnajnijih manifestacija naše zajednice. Takođe, u godinama koje su usledile, izveštavanja sa festivala prihvatile su se i naše „Vesti“, kao i nedeljnik „Srpski glas“.

Praznik srpske zajednice

Tradicionalna manifestacija okupiće hiljade učesnika i posetilaca iz svih delova Australije. Sve je počelo davne 1987. godine, vizionarskom idejom Dušana Rsovca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here