EPA-EFE
Toni i Rafael Nadal

Prošlonedeljna odluka Rafaela Nadala da se na kraju sezone penzioniše, odjeknula je kao grom iz vedra neba. Svi su nekako očekivali da, kada to već nije uradio na Rolan Garosu ili Olimpijskim igrama, probati da odigra bar još jednu sezonu. Sada njegov stric i bivši trener Toni otkriva da izbora nije bilo:

– Rafa je želeo drugačiji kraj karijere – otkrio je u intervjuu za madridsku „Marku“ čovek koji je udario temelje igre rekordera u broju titula na pariskom grend slemu. Bio mu je trener od 2000. do 2017.

– Želeo je još jednu turneju na šljaci, ali pod uslovom da ima šansu da igra na dobrom nivou. Zato mislim da način na koji je otišao u penziju nije po njegovoj volji – dodaje.

Uslov za tako nešto je bio da Nadalovo telo može da izdrži maksimalne napore a to se, na žalost, nije dešavalo. Cele ove godine “kralj šljake” se mučio da dovede organizam u takmičarsku formu. Bilo je trenutaka kada je izgledalo da je na dobrom putu, ali je uvek usledilo razočaranje. To pogotovo važi za oba ovogodišnja pariska turnira – na Garosu je ispao u prvom kolu od Aleksandra Zvereva, a na OI u drugom od Novaka Đokovića.

– Uvek sam mu govorio da nema razloga da žali za bilo čim, jer je u životu prošao mnogo bolje od očekivanja. Jasno mi je zašto se onako oprostio od tenisa, jer se i dalje nadao da će ipak moći još da igra. A onda je došao dan kada je izgubio i poslednju nadu. Jednostavno, dođe trenutak kada telo više ne može da ispuni očekivanja, kada njegovo forsiranje samo donosi više patnje. Isto se dogodilo i Rodžeru Federeru, pokušavao je nekoliko godina da igra i na kraju otišao – ističe Toni Nadal.

Toni je otkrio kako je Rafa saopštio porodici da planira da za oko mesec dana, na finalnom turniru Dejvis kupa, “okači reket o klin”. Bilo je to preko „Votsapa“:

– Bili smo svi okupljeni na grupi, braća i stariji bratanci, kada nam je napisao šta je odlučio. Nekoliko časova kasnije objavio je video sa tom odlukom. Samo sam mu kratko čestitao i rekao da je imao sjajnu karijeru.

Nadal ove nedelje igra na egzibiciji “Šest kraljeva slema” u Rijadu. Sutra će mu u polufinalu protivnik biti pobednik meča Alkaras – Rune. Oni danas igraju u 20 časova. Pre njih na programu je duel Medvedev – Siner. Boljeg iz tog dvoboja sutra u polufinalu čeka Đoković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here