Tanjug
Tamara Dragičević kao Silvana Armenulić i Milan Marić kao Toma Zdravković u filmu "Toma"

I ova godina koju ispraćamo bila je puna izazova, teških trenutaka, drugačijeg života od onoga na koji smo navikli. Pandemija koronavirusa, s kojom živimo već dve godine i na koju smo morali da se naviknemo i prilagodimo živote merama koje su uvedene, nas nažalost još nije napustila. Međutim, zahvaljujući vakcinaciji malo se lakše diše, a i pevači, glumci i ostali kulturni radnici mogli su koliko-toliko da odahnu i vrate se poslu. Održani su i neki koncerti uz pandemijske mere, a uz pomoć kovid propusnica brojni pevači su zapevali i u klubovima širom naše zemlje.

Ipak, najviše posla imali su filmski radnici, a premijerno je prikazano 15 srpskih dugometražnih filmova. Svakako godinu je obeležio film “Toma” Dragana Bjelogrlića koji je oborio sve rekorde gledanosti. Naime, emotivnu priču o legendarnom pevaču, boemu, pesniku pogledalo je više od milion gledalaca. Film “Toma” oborio je rekord i kad je reč o najvećoj gledanosti u bioskopima u jednom danu, kad ga je pogledalo 35 000 posetilaca. O fenomenu ovog ostvarenja koji je svojom emocijom osvojio gledaoce u Srbiji, regionu i Americi napisani su već brojni tekstovi.

– Mi smo ponudili čistu emociju, ponudili smo ljubav. Mislim da su ljudi osetili tu ljubav, da su je prigrlili i desilo se ovo čudo. Ja im se na tome zahvaljujem i zahvaljujem se Tomi Zdravkoviću jer mislim da smo tragajući za njegovom dušom za trenutak pronašli svoju – istakao je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić na proslavi milionitog gledaoca u Jugoslovenskoj kinoteci.

Legendarnog Tomu maestralno je dočarao jedan od najtraženijih mladih glumaca, Milan Marić, koji je nedavno rekao da nije bio siguran da li je ta uloga za njega.

– Igrao sam na kartu emocije. Mene je zanimalo odakle potiče tolika količina autodestrukcije s takvim jednim božanskim talentom i tolikom željom za životom. Muzika je bila Tomin ventil, tako sam ja njega doživeo – ispričao je Marić u okviru serijala Parobroda “Hajde da pričamo”.

Pored “Tome” najveći bioskopski hit, takođe sa rekordnom gledanosti je i “Južni vetar: Ubrzanje”, Miloša Avramovića, u kojem glavnu ulogu tumači Miloš Biković. Za mesec i po od početka bioskopske distribucije ovo ostvarenje pogledalo je 700.000 gledalaca, čime je potvrđen status najgledanijeg srpskog blokbastera. Ovakve cifre “Južni vetar” meri u svim regionima gde se prikazuje, posebno u Hrvatskoj gde je u istom periodu film pogledalo neverovatnih 113.000 što je apsolutni rekord za jedan srpski film. Ekipa “Južnog vetra” nastavlja da nagrađuje svoje gledaoce, te i pored ogromnog interesovanja u bioskopskim salama, od pre nekoliko dana film je moguće pogledati i na video platformi Iris TV.

I dok se nižu uspesi, autorska i glumačka ekipa “Južnog vetra” predvođena rediteljem Milošem Avramovićem užurbano počinje sa pripremama za drugi deo serije “Južni vetar”, čiji početak snimanja očekujemo na proleće 2022. Podsećanja radi, prvi deo ovog trilera postao je pravi regionalni fenomen, dok je njegov nastavak u vidu televizijske serije, takođe, ostao zabeležen kao ubedljivo najgledanija TV serija u sezoni sezone 2019/2020. Glumac i producent Miloš Biković kaže da je u odnosu na prvi, film “Južni vetar 2: Ubrzanje” zahtevniji dramaturški i u produkcionom smislu. Prema njegovim rečima, “Ubrzanje” za srpski film predstavlja jedan mali korak dalje u produkcionom smislu pošto ima zanimljive akcione scene, koje su mu dale na ubedljivosti, jer je mnogo bolje kada vidite glumca kako to radi.

U redovnoj bioskopskoj distribuciji bila su ostvarenja, “Jedini izlaz”, u kome je Anđelka Prpić odlično odigrala svoju prvu veliku glavnu ulogu, zatim “Kelti”, “Nečista krv – Greh predaka”, “Nebesa”, “Pucnji u Marseju”, “Nije loše biti čovek” Dušana Kovačevića, “Oaza” Ivana Ikića koje je premijerno prikazana na Venecijanskom festivalu prošle godine. Bioskopski gledaoci mogli su da vide i filmove “Lihvar” i “Vampir”.

Ostavili su neizbrisiv trag

Bilo je i mnogo tuge i bola. I ove godine nažalost nas je napustio veliki broj javnih ličnosti. Kao bomba 20. januara odjeknula je vest da je legendarna glumica Mira Furlan preminula u 66. godni u Americi. Samo nekoliko dana kasnije iz Grčke nam je stigla tužna vest, da je Rialda Kadrić, koja je javnosti poznata po ulozi čuvene Marije u filmovima “Žikina dinastija”, umrla u 58. godini. Nedugo zatim, preminuo je i glumac Goran Daničić. A 19. februara, čitav region bio je u žalosti zbog smrti Đorđa Balaševića, koji je preminuo u 66. godini. Njegovi poštovaoci širom Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine pesmom su se opraštali od Panonskog mornara. Tragične vesti javnost nisu zaobišle ni u martu. Sanja Ilić Balkanika iznenada je preminuo u 70. godini, a napustio nas je i legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić. Javnost je veoma pogodila vest i da su preminuli čuveni umetnici Vlasta Velisavljević i Feđa Stojanović. Predrag Živković Tozovac, legenda naše narodne muzike, preminuo je u 85. godini, nakon duge i teške borbe. Borbu s teškom bolešću izgubio je i Novica Zdravković, brat legendarnog pevača Tome. Crni niz se nastavlja i tokom leta, kada je umro Milan Lane Gutović, kojem je nedavno posthumno pripao Dobričin prsten. Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije uručena je naslednicima legenadrnog glumca u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

– Osećam neku prijatnu nelagodu danas. Prati me njegov zagonetni osmeh koji je nosio sve tajne sveta, lepotu i prolaznost. Naš veliki, neponovljivi Lane, Lanuška – sa setom je pričao hadži Petar Božović, koji je uručio priznanje Lenatovoj deci kao 33. laureat.

Napustuili su nas i Marinko Rokvić, Ivan Tasovac, Merima Njegomir, Marko Živić, Marina Tucaković, Nenad Nenadović, Minja Subota. U medijima je pre nekoliko dana odjeknula vest da je mlada influenserka i jutjuberka, Kristina Kika Đukić, pronađena mrtva u svom stanu u 21. godini.

Stigle bebe

Mnoge poznate dame postale su mame i tako unele radost u svoje domove. Glumica Jelisaveta Orašanin Teodosić na svet je donela drugo dete, sina, kome su ona i suprug, naš proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić, dali ime Bogdan. Jelisaveta i Miloš su u braku od juna 2017. godine, a u februaru 2019. dobili su prvo dete, ćerku Petru, koja je rođena u Americi. Ona je jednom prilikom otkrila i da u domu Teodosića nema miljenika ni na jednoj strani.

– Nemamo podelu ko je mamino, a ko tatino dete, ali nekako, hteli mi to ili ne, ćerke su uvek tatine. Evo sad imam sina, pa ću sve da vratim – rekla je Jelisaveta.

Njena koleginica Marina Ćosić rodila je devojčicu Sofiju.

Jedna od naših najlepših glumica Nina Janković porodila se na Uskrs i na svet donela devojčicu Ivanku. Ona već imala sina Vukašina, a kako je rekla, kad je bila u petom mesecu, jedino što ju je brinulo u toku trudnoće je da se ne ugoji kao kad je bila trudna sa sinom. Nini ne smeta da doji bebu na setu što je i prokomentarisala:

– Neko može da kaže vidi ovu budalu, a neko može da kaže da je to svaka čast. Sva sreća da sam samo dva puta ceo dan snimala, pa su mi tada dva puta doveli Vukašina, ali ostavim mleko tad. Tako da ga nisam ni često ostavljala. To sam malo i preterala. Odvojili smo se par puta na jednu, dve večeri – rekla je Nina.

Pevačica Mia Borisavljević rodila je drugu ćerku Teu, a devojčicu je svom suprugu podarila i bivša teniserka Jelena Janković. Glumica Marija Petronijević je krajem oktobra postala mama dečaka i od tada, kako je rekla za “Gloriju”, igra svoju životnu ulogu. Njena koleginica Marijana Mićić je postala mama jedne lepe i slatke Ane.

Sergej Ćetković

Raspevana Kombank dvorana

Ni za ovu godinu ne možemo da kažemo da je bila nešto raspevana, ali u odnosu na 2020. pevači i muzičari mogu biti ipak malo zdaovoljniji. Bilo je otkazanih koncerata, a i onih koji su uživali u druženju sa svojom publikom. U Kombank dvorani nastupali su grupa Negativ, Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, koji je u okviru obeležavanja velikog jubileja, 20 godina uspešne karijere održao dva koncerta.

– Dugo se nismo družili, evo prilike. Mogu reći da u okviru turneje, koja je krenula prošle godine, onako pompezno u nameri da proslavimo prvih 20 godina muzičke karijere. Dom sindikata je bio na tom spisku, korona je učinila svoje tako da smo morali da menjamo stvari u hodu, ali je bilo dovoljno vremena da razmislimo o svemu, da se pripremimo za neke bolje dane i ja se nadam da ti dani dolaze, tako da prvi put u Kombank dvorani – rekao je Sergej.

Sjajno raspoložena, Jelena Tomašević nije krila sreću i zadovoljstvo što posle pune dve godine nastupa pred beogradskom publikom, koja je ispunila prostor Kombank dvorane do poslednjeg mesta, u skladu sa svim propisanim epidemiološkim merama.

– Hvala vam što me volite. Ništa se u životu ne podrazumeva, pa ni ljubav. I ja vas puno volim – emotivno se pred sam kraj pevačica obratila publici.

Na istom mestu sjajan koncert održao je i Željko Samardžić, a dan pred nastup miljenik dama je objavio na svom Jutjub kanalu novi spot i pesmu “Oprosti ako tražim previše” koju je premijerno izveo uživo upravo na ovom koncertu.

Ove godine izostali su veliki nastupi u Areni, ali su se izvođači vratili u klubove, gde su zabavljali svoje fanove.