Toliko zločina a nijedne presude

0

Parastosom u beogradskoj Crkvi Svetog Marka juče je obeležena 19. godišnjica progona Srba iz Hrvatske u akciji "Oluja" kojom je za nekoliko dana proterano više od 200.000 Srba, a ubijeno oko 2.500 ljudi. Pomen žrtvama služio je vladika slavonski Jovan, a prisustvovali su ministar policije Nebojša Stefanović i predsednik Koalicije izbegličkih udruženja Miodrag Linta. Stefanović je istakao da Srbija prevashodno treba da vodi računa o tome kako da obezbedi što bolji život svojim građanima koji su se nakon Oluje nastanili u Srbiji. Linta je ponovio zahtev da međunarodna zajednica, pre svega EU i SAD, zatraže od Hrvatske da ne slavi "Oluju", jer se njome, kako ocenjuje, slavi progon Srba.
 

Za dom spremni slave "Oluju"
Član Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić rekao je da se nigde u civilizovanom svetu ne slavi i ne uzdiže zločin proterivanja sopstvenih građana i ubistva na hiljade starih ljudi, žena i dece.
– Slavljenjem "Oluje" podstiče se i atmosfera u kojoj ceo stadion Maksimir uzvikuje nacistički pozdrav "Za dom spremni"- podsetio je Čotrić.

Dan ranije je na pravoslavnom groblju u Dvoru na Unu održana komemoracija u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću Dokumenta iz Zagreba, Srpskog narodnog veća i Građanskog odbora za ljudska prava.
– Počinjeni su zločini za koje niko nije odgovarao. A svesti o tome da bi neko trebalo da odgovara ima manje nego što to stoji u zakonu – rekao je na skupu predsednik SNV i poslanik u Saboru Milorad Pupovac.
Predsednik Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i
ubijenih u bivšoj Jugoslaviji Dragan Pjevač prisetio se ubijenih u izbegličkoj koloni, među kojima su bili supružnici Šašo, čiji su ostaci tek nedavno identifikovani i sahranjeni u Beogradu.
Oglasio se i Srpski demokratski forum (SDF) i upozorio da ni 19 godina od završetka Oluje u Hrvatskoj niko nije procesuiran za zločine nad Srbima. Ta organizacija sa sedištem u Zagrebu (čiji je predsednik Veljko Džakula pre dve godine sa hrvatskim državnim vrhom prisustvovao proslavi Oluje u Kninu) ocenjuje da je "konačno vreme da u Hrvatskoj počne stvarni proces suočavanja sa prošlošću".
 

Štrbac očekujepovoljnu vest iz Haga

Devetnaestogodišnjicu "Oluje" proterani Srbi i ove godine su obeležili u Banjaluci sa porukom da je sramota cele Evrope što jedna članica EU kao državni praznik obeležava takav dan.
U Hramu Hrista spasitelja u Banjaluci služen je parastos kome je prisustvovali zvaničnici Srpske.
Direktor Veritasa Savo Štrbac je ocenio da je veliki uspeh što je "Oluja", koja ima sva obeležja genocida, dospela pred Međunarodni sud pravde u Hagu.
– Krajem ove godine ili početkom naredne očekujemo presudu i, uz sve rezerve koje imamo verujemo da će Međunarodni sud pravde doneti presudu povoljnu za našu stranu – kaže Štrbac.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here