Pexels

Obratite pažnju na ono što druga osoba govori. Da li time želi nešto da vam poruči ili zapravo pokazuje svoje pravo lice koje ne nudi potporu niti ljubav, a problemi najčešće dolaze iz nerazrešenih situacija i odnosa sa samim sobom.

Toksična komunikacija oblik je interakcije između ljudi u kojem se upotrebljavaju negativni obrasci ponašanja i govora koji štete odnosima, narušavaju emocionalnu sigurnost i izazivaju stres, nesigurnost, kao i povlačenje, piše Sensa.hr.

Može da se pojavi u raznim oblicima, uključujući omalovažavanje, manipulaciju, agresiju ili povlačenje iz razgovora.

Ne mora uvek da bude očigledna ili gruba, ponekad može da bude suptilna, ali jednako destruktivna za odnose.

Posledice toksične komunikacije mogu da budu mnogobrojne. Stalni konflikt i napetost prvenstveno izazivaju psihološki i emocionalni stres, a poverenje postaje narušeno.

Osobe često postaju emotivno distancirane ili povučene da bi se zaštitile od negativnih emocija. Na kraju, ovaj oblik komunikacije najčešće dovodi do prekida odnosa, bilo partnerskih, porodičnih ili prijateljskih. Treba obratiti pažnju na tri razgovorna stila koji odaju da je reč o stvarno razornoj sili koja se, bez stručnog vođstva i pomoći, lako pretvori u osnovu komunikacije.

Kritikovanje

Neprestano naglašavanje tuđih mana ili nedostataka u karakteru, umesto fokusiranja na konkretne probleme ili ponašanja. Kritika napada osobu, a ne situaciju. I to je njeno prvo pravilo. Umesto izražavanja svojih potreba ili osećanja, komunikacija se pretvara u napade na karakter.

Ako primetite da se vaši razgovori često svode na svaljivanja krivice za probleme na partnera (npr. „Ti uvek…“ ili „Ti nikad…“), umesto konstruktivnog rešavanja problema, to je znak kritike. Važno je da razlikujemo kritikovanje od konstruktivne kritike. Partner koji želi da jasno izrazi svoja osećanja, umesto kritike posegnuće za primerima onoga što bi želeo da promeni, ali i ponuditi načine na koje to može da se uradi.

Prezir

Reč je o izražavanju nepoštovanja kroz sarkazam, ruganje, omalovažavanje ili izrugivanje. Prezir uništava osećaj vrednosti druge osobe i smatra se najrazornijim oblikom komunikacije jer se temelji na podcenjivanju partnera, samim tim stvara osećaj manje vrednosti kod druge osobe i podriva emocionalnu sigurnost.

Ova vrsta komunikacije obično je propraćena govorom tela, poput okretanja očima ili izraza gađenja. Suprotna je poštovanju, a osoba kojoj je upućena gubi samopoštovanje i umanjuje se. Niko ne zaslužuje da ga bilo ko tretira bez uvažavanja, smisla, razumevanja. Tada zaista ne može da se priča o partnerskom odnosu, jer ne učestvujete u njemu kao partner.

Emotivno povlačenje

Ako jednostavno nije reč o osobi koja se teže emocionalno izražava, već o ponašanju koje uključuje prekidanje komunikacije, ignorisanje partnera ili namerno izbegavanje rasprave o problemima… tada govorimo o emotivnom povlačenju, a koje je znak odbacivanja. Partner može namerno da prestane da razgovara ili odgovori na pokušaje komunikacije, čime se druga osoba oseća nevažnom. Znakovi uključuju tihe tretmane – izbegavanje odgovaranja na pitanja ili napuštanje prostorije tokom rasprava.

Rana identifikacija ovih toksičnih stilova komunikacije i rad na njihovoj promeni ključni su za očuvanje zdravlja odnosa. Ako vaš partner ne može da obrati pažnju na ono što vi govorite bez prekidanja ili momentalnog reagovanja; ako nudi samo optužbe, ali ne izražava svoja osećanja niti uvažava vaša; ako ne poštuje vaše mišljenje niti ga aktivno sluša; ako ne razume pojam personalnih granica; ako nije u stanju da sagleda svoje ponašanje… tada ste već otkrili sve, piše Sensa.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here