Vesti
BLAGOSLOV: Učesnici sa protom Mićićem u hramu

Treći seminar nastavnog kadra Prosvjetine mreže dopunskih škola u Austriji održan je u prostorijama škole pri hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Lincu. Na početku seminara učesnike je pozdravio i blagoslovio starešina hrama Dragan Mićić. Prof. Srđan Mijalković, osnivač i rukovodilac Prosvjetinih škola pripremio je i vodio ovogodišnji seminar, a pozivu se odazvao veći broj nastavnika.

Ovaj put seminar je posvećen idejama o unapređenju rada, pre svega, kako olakšati, pojednostaviti i efikasnije organizovati nastavu, međusobnu komunikaciju, razmeni iskustava i koordinaciji saradnje.

Uvodno predavanje održao je Mijalković, koji je istakao da se u narednom periodu uslediti obilazak škola i veće praćenje njihovog rada. Sledeće godine u planu su novi projekti, nove škole i kreativne radionice u školama. Osvrnuo se i na ulogu nastavnika pri usmeravanju učenika i njihovim učešćima na takmičenjima i konkursima kao vaspitno-obrazovnoim metodama u cilju podsticanja sposobnosti i talenata učenika.

Prosvjetine dopunske škole srpskog jezika imaju važnu ulogu na polju očuvanja nacionalnog identiteta, a Mijalković je zahvalio crkvi na podršci i rekao da se očekuje mnogo veća saradnja sa srpskim institucijama i organizacijama, jer su ove škole najznačajnija obrazovna ustanova Srba u Austriji, a rade po istom programu kao škole pod ingerencijom Ministarstva prosvete Srbije.

Podsetio je na veliki uspeh u borbi za status srpskog jezika, koji je u pokrajini Štajerska ove godine prvi put zvanično priznat kao takav. Pohvalio je nastavni kadar za predan i uporan rad.

– Drago mi je što sada mnogi sunarodnici shvataju važnost naše borbe za jezik i sve više govore o tome. Vreme ja da sa reči pređu na dela i pridruže se naporima Prosvjetinih škola na obrazovanju naše dece u Austriji, kao i aktivnostima u promovisanju srpskog jezika, na celoj teritoriji ove zemlje. Mi imamo prava na svoj jezik i samo zajednički se možemo izboriti za ta prava. Mi smo mnogo uradili, očekujem da se i institucije Srbije mnogo više angažuju po tom pitanju, krajnje je vreme – naglasio je Mijalković.

Prisutnima su se obratili zamenik i administrator Srđan Rakić, Aleksandra Kovačević, blagajnica, ističući da će tim Prosvjetinih škola, kao i do sada učiniti sve da se rad nastavnog kadra olakša, podigne na viši nivo i sistemski organizuje.

BILO JE I SMEHA: Seminar protekao u odličnom raspoloženju

Kolači iz Beča

Razmena iskustava bila je vrlo zanimljiva i inspirativna za sve učesnike, a nastavnice iz Beča sve su obradovale ukusnim kolačima koje su same pripremile. Po završetku seminara pedagozi su sa zadovoljstvom prisustvovali večernjoj službi u hramu, a potom je otac Dragan pozvao goste na zajedničku večeru koju su domaćini pripremili, a druženje je nastavljeno još dugo, sa porukom “Samo sloga i vredan rad vode nas uspehu”.

Časopis i blog

Nastavnica Marijana Vukomanović iz Koruške predložila je da se pokrene školski časopis koji bi sadržao sve pojedinosti o bitnim događajima u toku školske godine i preuzela ulogu koordinatora za tu aktivnost. Srđan Rakić dao je predlog o osnivanju platforme koja bi služila u svrhu razmene nastavnih materijala, kao i predlog da se formira blog Prosvjetinih škola srpskog jezika u okviru sajta Prosvjete. Predlozi su prihvaćeni, a seminar je protekao u odličnom raspoloženju, vrednom radu i velikom angažmanu učesnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here