Tanjug/AP
Vakcina proizvođača Moderna

Vakcina proizvođača Moderna od ponedeljka je odobrena za upotrebu u Australiji. Informacija je stigla iz kabineta saveznog premijera Skota Morisona.

– Naš regulator TGA je dao zeleno svetlo za Moderninu vakcinu protiv kovida-19. Utvrdili su da je bezbedna, efikasna i da predstavlja najbolji način za sprečavanje teških oblika bolesti i hospitalizacije – naveo je Morison u saopštenju.

Premijer je dodao i da se program imunizacije ubrzava, sa 1,3 miliona datih doza u protekoj sedmici.

– Svaka vakcinacija spasava živote i vodi nas korak bliže postizanju 70 odsto vakcinisanih do kraja godine. Sada imamo Modernu, Fajzer i Astrazeneku, kao i veći broj lekara, medicinskih sestara i farmaceuta koji mogu da vakcinišu – naveo je Morison.

Dan ranije je objavljena informacija da bi i najmlađi u Australiji, od šestomesečnih beba pa do dece starosti 12 godina mogli da budu deo testiranja vakcine kompanije Moderna.

Plan je da se vakcina testira na 6.000 zdrave dece na Petom kontinentu, u SAD i Kanadi. Za sada se ne zna koji broj dece bi bio obuhvaćen u Australiji, sem informacije da bi to bio manji broj. Nije poznato ni kada bi ispitivanje trebalo da počne.

Detalji plana kliničkog ispitivanja uključeni su u jednom pasusu tromesečnog finansijskog izveštaja kompanije, objavljenog na Vol Stritu prošlog četvrtka.

Ono što se svakako zna je da Moderna želi da uključi male Ozije u ispitivanje. Pored toga, kompanija planira da testira različite nivoe doza na tri različite starosne grupe, od šest meseci do dve godine, od dve do šest godina i od šest do 12 godina.

Ministar finansija Sajmon Birmingem rekao je da ima ograničene detalje o Moderninom planu, ali je istakao da će morati da se obrate medicinskom regulatoru, Upravi za terapijsku robu (TGA), za odobrenje svakog ispitivanja.

– Nadamo se ćemo videti vakcine dostupne svima, uključujući i malu decu, ali prvo moraju da prođu uobičajene bezbednosne provere– naglasio je ministar.

Bivši zamenik glavnog medicinskog službenika, Nik Koutsvort je pozdravio vest da bi Moderna mogla da testira vakcinu kod mlađe dece.

– Australija je svetski lider u svim medicinskim i naučnim ispitivanjima, i siguran sam da bi takvo ispitivanje moglo da se obavi ovde – rekao je Koutsvort i dodao da ne sumnja da bi bilo roditelja koji bi želeli da učestvuju u tome.

Fajzerova vakcina je već odobrena za decu od 12 do 15 godina, s tim da u ovom momentu samo deca sa već́ postojećim zdravstvenim stanjima ispunjavaju uslove da budu vakcinisana.

Nakon odobrenja TGA za vakcinu Moderna, prvih deset miliona doza očekuje se u septembru, najavio je savezni ministar zdravlja Greg Hant i dodao da će još 15 miliona biti isporučeno početkom iduće godine.

Mediji beleže da je povećana ponuda vakcina na tržištu dovela do povećanja stope vakcinacije, koja se udvostručila sa 700.000 nedeljno pre mesec i po dana, na skoro 1,3 miliona u proteklih sedam dana. Ministar Hant je rekao da ovo dokazuje da Australija može da dostigne davanje dva miliona doza nedeljno.

Prema nekim informacija, postoje i pregovori između australijske vlade i Moderne o mogućoj izgradnji proizvodnog pogona za vakcine u Australiji. Mediji izveštavaju da vlada razgovara sa nekoliko kompanija o otvaranju proizvodnog centra za vakcinu zasnovanu na mRNA tehnologiji, kao što su Fajzer i Moderna, i to 2023. godine.

Uskoro dostupan i Sotrovimab

TGA trenutno procenjuje novi tretman antitelima, Sotrovimab, za koji se očekuje da će biti dostupan za upotrebu kasnije ove godine. Međutim, glavni medicinski službenik Pol Keli je rekao da ovaj lek nije za svakoga i da će uglavnom biti namenjen osobama koje nisu vakcinisane.

Reč je o ljudima koji su u najvećem riziku od teške bolesti, pa je lek potrebno dati na početku lečenja.

Firme odlučuju o vakcinaciji

Premijer Morison je upozorio firme da budu oprezne u nastojanju da vakcinaciju protiv kovida učine obaveznom, jer ni savezna vlada, ni države i teritorije nisu spremne da donesu posebne zakone za sprovođenje obavezne vakcinacije.

Umesto toga, poslodavci će morati da se pridržavaju postojećih zakona o radnim odnosima, koji uključuju “razumne” smernice za osoblje. Mada, premijer je upozorio da i tada to može biti razloga za sudske sporove.

Ove preporuke su usledile nakon što je australijski proizvođač i prerađivač voća “SPC” najavio obaveznu vakcinaciju za zaposlene početkom nedelje, a drugi veliki poslodavci, uključujući i Kvantas, ranije su najavili da će razmotriti direktivu za vakcinisanje osoblja.

Istovremeno, premijerka Novog Južnog Velsa je najavila povratak na posao građevincima, ali samo ako su potpuno vakcinisani.

Produžen lokdaun širom zemlje

Regionalna Viktorija je od ponedeljka, 9 avgusta, u ponoć, rasterećena najtežih mera zaključavanja, za razliku od Melburna u kojem su još uvek na snazi lokdaun.

Ograničenja kretanja, kao i ostale mere, ostaju u Melburnu najkraće do četvrtka, 12. avgusta u 8.00 uveče.

Pod ključem i Temvort

U NSW se i pored zaključavanja Sidneja, suočavaju s širenjem virusa u regionalne delove države. Upozorenja su stigla za Bajron Bej, Ričmond Veli, Tvid, Lizmor, Kjogol i Belinu. Pored Sidneja, od ponedeljka u 17 sati zaključan je i Temvort.

Armajdel i Njukasl su već zatvoreni zbog širenja virusa i podležu istim pravilima kao i Sidnej. U Kvinslendu je od nedelje u karantinu i Kerns.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here