Tesli vraćaju spomenik u Gospiću

0

Nakon burne rasprave, poslanici Sabora Hrvatske odlučili su da 10. juna bude Nacionalni dan Nikole Tesle, ali da do tog datuma u Gospić treba vratiti Teslin spomenik koji je miniran 1992. Upravo je odgovornost za rušenje spomenika, ali i pominjanje ustaša i partizana, kao i referenduma o ćirilici raspravu dovelo do usijanja. Fitilj je zapalio poslanik iz Istre Damir Kajin podsećanjem da se Tesla nije iskompromitovao za vreme Drugog svetskog rata prepoznavši suštinu sukoba na ovim prostorima, što mnogi u Hrvatskoj ni do danas nisu.

Srpski i ćirilicu u Smiljan
Lider Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta predlaže Vladi Hrvatske da vrati trgu Stjepana Radića u Gospiću Teslino ime, kao i da na tabli Memorijalnog centra u Teslinom rodnom Smiljanu, osim na hrvatskom i engleskom jeziku, bude i natpis na srpskom jeziku i ćirilici.

Opozicione stranke su ga odmah optužile da Teslu stavlja u kontekst partizana, čime je banalizovao njegov lik i delo.
HDZ-ovim poslanicima bilo je nepodnošljivo podsećanje Milorada Pupovca i Kajina na to da je Teslin spomenik u Gospiću srušen devedesetih, a da za to niko nije odgovarao.
– Tesli je srušen spomenik samo zato što je Srbin – rekao je Pupovac koga je, kao i Kajina, Dujomir Marasović (HDZ) nazvao "raspirivačima mržnje u Hrvatskoj".
Goran Marić (HDZ) otišao je korak dalje i pitao nije li rušenju Teslinog spomenika pridonelo "stvaranje SAO Krajine, srpsko-četnički napad na Hrvatsku, zločini u Glini, Škabrnji, Vukovaru…"
– Tako se rušilo i 3.000 partizanskih spomenika, pa gospodu iz HDZ-a ne čudi da je srušen i Teslin – odgovorio je Kajin.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here