Teroristi spremali napade u Bosni

0

Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić najzad optuženi pred sudom u BiH
 

Prema optužnici, Rijad Rustempašić, Handžić i Velić optuženi su za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namene, a drugi brat Rustempašić i Stroil terete se za neovlašćeni promet oružja i vojne opreme radi činjenja krivičnih dela.
 

Na meti i bogomolje

Izvor "Vesti" iz Tužilaštva BiH kaže da se sumnja se da su Rustempašić i njegova grupa u proteklih nekoliko godina nameravali da miniraju katoličke bogomolje po FBiH i to na velike verske praznike.
"Jedan od dokaza je i presretnuti telefonski razgovor između Rustempašića i još jedne osobe u kojem ta osoba kaže: "Prođe i ovaj Božić, a mi nismo ništa učinili", kaže naš izvor.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Rijad Rustempašić organizovao grupu ljudi čiji su članovi postali i Handžić, Velić, Stroil i Muhamed Rustempašić, a koja je nabavljala i posedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namene pogodne za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, video- snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva.
 

"Sve ovo pripremano je u nameri da se izvrši napad na jedan od identifikovanih objekata radi zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH. Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti grupe predstavljaju pretnju bezbednosti BiH na unutrašnjem i međunarodnom planu", rečeno je u Sudu BiH.
 

Podsećamo, Rijad Rustempašić, Handžić i Velić uhapšeni su početkom novembra dok su Muhamed Rustempašić i Stroil iza rešetaka završili početkom septembra. Rijad Rustempašić je dobro poznato lice policiji u BiH. Dobro obavešten izvor našeg lista koji je upućen u celi slučaj ističe da je Rustempašić, za vreme rata, bio pripadnik odreda "Mudžahedin" i da je, po završetku tragičnog sukoba u BiH, nastavio sa radikalnim islamskim delovanjem.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here