Tanjug
Teja Dora

Teodora Pavlovska, poznatija kao Teja Dora, predstavljaće ove godine Srbiju na Evroviziji u Malmeu, pošto je njena pesma “Ramonda” do pobede došla osvojivši 12 poena stručnog žirija i 10 poena publike.

Široj javnosti Teodora je postala poznata kada je objavila pesmu “Džanum”, za potrebe filma “Južni vetar: Ubrzanje” koja je postala viralna i osvojila društvene mreže. Tekst pesme je preveden na 189 jezika širom sveta, a na Instagramu, Fejsbuku i Tik-toku je napravljeno više miliona objava uz nju. U intervjuima povodom ove pesme iznela je i mnoge činjenice vezane za njeno muzičko školovanje i rad, ali je malo govorila o privatnom životu. Ono do sada nepoznato, a izuzetno važno za pesmu “Džanum”, nedavno je slučajno otkriveno u lokalnom borskom mediju kojem je Teja Dora dala intervju. Evocirala je uspomenu na detinjstvo u Boru i drugim gradovima istočne Srbije i Timočke Krajine. Tamo je pratila mamu Jasnu Jojić dok je pisala reportaže za “Večernje novosti”. Tokom svoje karijere Jasna se bavila proučavanjem Timočke Krajine i Bora, a poslednjih godina posvetila se istraživanju vlaške magije. Objavila je svoju prvu knjigu na tu temu 1999. godine “Čuda vlaške magije”, u kojoj je sabrala iskustva i ispovesti vlaških vračara.

U tekstu je navedeno da je Tejin otac, Dragan Pavlovski Gandra, slikar i grafički dizajner, koga će Borani pamtiti ne samo po logotipima za institucije poput Muzeja rudarstva i metalurgije i Muzičke škole u Boru, već i po izložbama karikatura i sjajnih ilustracija.

U nekoliko intervjua je rekla da joj je uvek teško da peva “Džanum” i zato što je pesma podseća na tragičan gubitak koji je imala u životu i zato što osoba koju je mnogo volela nije bila živa da se raduje uspehu te pesme. Reč je o ocu bez kog je ostala 2021. godine, pa postaje jasno zašto tu pesmu uvek izvodi sa bolom u glasu. Često je sa mamom išla na Rtanj, gde se i susrela sa cvetom ramonda, o kojem govori i pesma s kojom će Srbiju predstavljati na Evroviziji. Inspiraciju za tekst je, kaže, pronašla u ovoj endemskoj biljci centralnog Balkana koju je 1874. otkrio i opisao naš veliki naučnik Josif Pančić.

Pored pevanja, Teodora se bavi i komponovanjem i produkcijom.

U Beogradu je išla u muzičku školu, a bila je stipendista muzičkog koledža Berkli gde je studirala pevanje. Živela je jedno vreme i u Njujorku, pisala pesme i pokušala da izgradi karijeru. Sarađivala je sa nekim stranim zvezdama. Stvorila je mnoge hitove za brojne naše izvođače, među kojima su i Nataša Bekvalac, Nikolija, Anastasija Ražnatović, Jovana Nikolić i drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here