Facebook/AlboMP
Albaneze je predstavio Samantu Mostin kao novu generalnu guvernerku

Savezni premijer Entoni Albaneze je objavio da će sledeći, 28. generalni guverner Australije biti Samanta Sem Mostin (59), tek druga žena u istoriji koja će obavljati tu visoku dužnost. Prva žena na funkciji bila je Kventin Brajs, koju je imenovala vlada Kevina Rada 2008.

Inače, generalni guverneri su predstavnici britanskog monarha u Australiji, što je najviša funkcija u državi. Oni služe po volji suverena, obično na period od pet godina, i pred njima zakletvu posle izbora polažu savezni premijer i ministri.

Kralj Čarls je prihvatio premijerovu preporuku da imenuje Sem Mostin na tu ulogu, i ona će preuzeti ovu funkciju od sadašnjeg generalnog guvernera ser Dejvida Harlija, 1. jula 2024.

Od poslednjih deset generalnih guvernera, pet su bili advokati, tri vojna lica, a po jedan političar i nadbiskup. Prema rečima premijera Albanezea, Mostinova je izuzetan poslovni lider, koja najbolje predstavlja modernu Australiju.

– Duboko sam počastvovana ovako velikom privilegijom i radujem se što ću predstavljati vrednosti, nade i težnje svih Australijanaca. Nikada neću potceniti ili uzeti zdravo za gotovo očekivanja koja dolaze s visokim položajem, i spremna sam da služim sa integritetom, saosećanjem i poštovanjem – izjavila je Mostinova.

Buduća generalna guvernerka je 2021. postala nosilac Ordena Australije, koji je dobila za izuzetnu službu u poslvnoj zajednici i u borbi za ženska prava.

U razgovoru s novinarima je sebe opisala kao kćerku vojnog lica, koja je pohađala državne škole. Rođena je u Kanberi, studirala je umetnost i pravo na Australijskom nacionalnom univerzitetu (ANU), a karijeru je započela kao pravnik saradnik u Vrhovnom apelacionom sudu Novog Južnog Velsa. ANU joj je dodelio počasni doktorat iz prava 2018.

Oni koji su radili sa Sem Mostin ističu njenu toplinu i empatiju.

Mostinova je 2022. postavljena za predsedavajuću Radne grupe za ekonomsku ravnopravnost žena, koju je sazvala aktuelna ministarka finansija Keti Galaher.

Od tada do danas su usvojene tri preporuke te radne grupe, i to: povećanje naknade za samohrane roditelje, produženje plaćenog roditeljskog odsustva i plaćanje nadoknade u toku odsustva.

Tokom 1990-ih, Mostinova je kratko radila kao savetnik tadašnjeg premijera Pola Kitinga i dva ministra rada u njegovoj vladi. Taj period je opisala kao „jedan od najsrećnijih u njenom profesionalnom životu“, ali je ujedno istakla da je naišla na neprivlačnu profesionalnu kulturu na najvišim nivoima politike.

– Nisam član političke stranke, nikada nisam bila, ali verujem u moć dobre vlade. Ali, ne mislim da je to mesto gde žene odlaze sa entuzijazmom, da bi odustale od svega onoga što je potrebno da bi se živeo takav život – naglasila je Mostinova.

Bila je član upravnih odbora više kompanija i neprofitnih organizacija, uključujući „Transurban“ i avio kompaniju Virdžin Australija, a bila je i predsednik Siti banke za Australiju. Sada je u odboru „Mirvaka“, dok predsedava super fondom „Aware Super“ i muzičkom produkcijskom kućom „Alberts“.

Ujedno je bila prva žena imenovana za komesara profesionalne lige u australijskom fudbalu (AFL) i pokretačka snaga formiranja ženskog takmičenja u ovom sportu – AFLW.

– Milioni Australijanaca znaju da je to istina, i da je služenje nečemu ono što čoveku često pruža najveću sreću i osećaj svrhe. To je svakako i moj slučaj, i ne mogu da zamislim veći cilj nego da služim zemlji koju volim, kao generalni guverner – naglasila je Mostinova.

Zagovornica promena

Prema rečima Sem Mostin, njen uspeh je prilika ne samo da uzvrati zajednici radom, nego i da bude deo promena za koje misli da su potrebne. Među tim promenama su veće raznolikosti na liderskim pozicijama, kao i pomirenje sa autohtonim stanovništvom. Ona ističe da zemlja nije vraćena starosedeocima, niti se u školama uči o njihovoj 60.000 godina bogatoj istoriji.

Pristalica republike

Treća promena za koju će se zalagati je ideja da Australija treba da postane republika. Ona neće biti prvi republikanac na mestu generalnog guvernera, pošto je bivši lider laburistav Bil Hajden, takođe, bio zagovornik republike. Da li će na tom polju raditi ostaje da se vidi, ali imaće prijatelja u kralju Čarlsu Trećem, koji je otvoren za ideju australijske republike.

“Futi“ u srcu i duši

Sem Mostin je u mladosti igrala netbol, košarku, tenis, a bavila se plivanjem i veslanjem kao dete. Ipak, kaže da su svi ti sportovi „prilično nežni“ u poređenju sa fudbalom po australijskim pravilima.

– Ne mogu da se zasitim „futija“. Želim da mogu da skačem, želim da mogu da markiram, šutiram, a najviše od svega želim da mogu da se uhvatim u koštac s rivalima – izjavila je jednom prilikom Mostinova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here