Tamo daleko” čuva srpsku čast,”

Domaccini OFSET-a: Deo glumačke ekipe Srpskog teatra Otava
 

Festival otvaraju domaćini i organizatori OFSET-a, glumci Srpskog teatra iz Otave, dramom "Tamo daleko, u sedam prikaza" Dimitrija Stanišića, koji je i reditelj ove predstave. Igraju: Ana Mudrić, Bojan Lalović, Boro Lakić, Davor Lakić, Dimitrije Stanišić, Gorica Bogunović, Krste Mitrić, Ljiljana Sudimac, Ljiljana Trivunčić, Milivoje Jevtović, Natalija Mudrić, Nedeljko Ćorluka, Nemanja Janjatović, Nemanja Jevtović, Nikola Petrović, Stracimir Rakić i Željko Zec.

 


"Tamo daleko, u sedam prikaza" je dramski prilog obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Komad, pisan sa namerom da se oda priznanje herojskoj ulozi Kraljevine Srbije u borbi za oslobođenje od Austrougarske okupacije, jeste i dramski odgovor na učestalo izostavljanje značaja Srbije i srpskog naroda u svetskoj istoriji.
Drugog dana festivala, u nedelju 12. oktobra, sa početkom u 19.30 sati, glumci DGD "Polet" iz Toronta izvešće komediju "San poslednje Viljemove noći" Mladena Popovića, u režiji Vojina Vasovića. Igraju: Dragan Stupar, Miodrag Andrejević, Sofija Kanižaj, Ema Stupar, Milan Veselinović, Gloria Stanojević, Jasminka Mitić, Nebojša Sremčević, Ivana Obradović, Viktor Ginić, Nebojša Đekić, Dejan Petković i Nataša Đekić.

 

Bajka za malu i veliku decu

U nedelju 12. oktobra sa početkom u 14 sati na programu je predstava "Mali princ" u produkciji Vojina Vasovića, koji je i reditelj ove predstave.
Igraju : Marko Korašić, Milica Tubić, Emilija Stupar, Matej Ristić, Ratko Todorović, Ivana Obradović, Gloria Stanojević, Sofija Kanižaj i Dragan Stupar.
To je bajka napisana za decu, ali za svu decu, naročito onu koja žive u odraslim ljudima. Stranice ove knjige, koja govori o prijateljstvu nezaboravne su. Sve tegobe savremenog čoveka ogledaju se u njima i usamljenost, otuđenost, bezizlaznost, a kao suprotnost tim neprilikama vrednost prijateljstva.


"San poslednje Viljemove noći" je uzbudljiva komedija koja okuplja mnoge Šekspirove likove u jedan ludi nezaboravni san. Hamlet, Ričard III, Falstaf, Magbet, Titanije, vilenjaci, vitezovi i vile…, svi su deo genijalnog zapleta iz pera Mladena Popovića.
U subotu, 18. oktobra sa početkom u 19.30 sati Srpsko pozorište Mira Sremčević iz Čikaga izvešće "Žanku" Miodraga Ilića, u režiji Slavice Petrović. Igraju: Slavica Petrović, Miša Petković i Vladimir Mulina.

 

Zvaniccni plakat OFSET-a
 


Komad "Žanka" predstavlja poslednji dan života velike Žanke Stokić, glumice za koju je Branislav Nušić pisao većinu uloga.


Zavesu na Otavski festival srpskih teatara spuštaju glumci Srpskog pozorišta Toronto, predstavom "Gorski vijenac" Petra Petrovića Njegoša, u režiji Gojka Roglića, koja počinje u nedelju, 19. oktobra, u 18 sati.

 

Sećanje na Žanku

Beogradska publika je hrlila u pozorište da gleda Žanku Stokić u ulogama Sarke u "Ožalošćenoj porodici" ili Feme u "Pokondirenoj tikvi", Dorine u "Tartifu" i naravno Živke, gospođe ministarke. U Narodnom pozorištu u Beogradu bila je prvakinja do 1944. godine. Međutim, komunistička vlast je to okarakterisala kao saradnju sa okupatorom i Žanka je izvedena pred sud, osuđena na osam godina gubitka srpske nacionalne časti, kažnjena da čisti ulice, kako bi doprinela novom društvenom poretku. Predstava čikaških entuzijasta na čelu sa Slavicom Petrović govori o moralnim dilemama čuvene glumice i o njenom umetničkom izrazu.


Igraju Zoran Lucić, Maja Jovčić, Gojko Roglić, Vladimir Spasojević, Vladimir Đerić, Đorđije Živković, Živko Cerović, Mišo Janjić, Ljiljana Marković, Dejan Oćićek, Marina Milošević, Slađana Nikšić, Mladen Stojanović i igračka grupa SKUD Oplenac.
"Blago onom ko dovijek živi" je podnaslov ove istorijske drame, rađene po tekstu predstave "Gorski vijenac", koja je pravljena u povodu 200. godine od rođenja velikog vladike Rada – Petra II Petrovića Njegoša. Njegošev "Gorski vijenac" prepliće istoriju srpskog naroda sa svakodnevnim životom, slika narodne običaje, verovanja i shvatanja kao i susret različitih civilizacija koje su se dodirivale i uticale jedna na druge.
OFSET, osmi po redu, svojim sadržajem spada u red do sada najboljih, a pozorišna publika u Otavi, koju čini jezgro od nekoliko stotina zaljubljenika u daske koje život znače, svakako će znati da nagradi protagoniste ove velike pozorišne fešte.

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here