Talibane tajno “pokrštavanju”

0

Vrbuju Talibane: Američki vojnici odaju počast poginulom saborcu

Koalicija okupacionih trupa u Avganistanu se oseća toliko nemoćnom, a izlaz iz košmara je toliko daleko po NATO predvođen Amerikom, da u Londonu i Vašingtonu počinju da razmišljaju o dosad nezamislivom – "strateškom pomirenju" sa talibanima.

 

Braunov zadatak

 

Braun je juče priznao da predvodi diplomatsku kampanju kako bi među neameričkim članicama NATO, prikupio novih 5.000 vojnika za borbe u Avganistanu. Priznao je, takođe, da to čini u dogovoru sa američkim predsednikom Barakom Obamom koji je trenutno u agoniji jer mora da odbije ili prihvati zahtev svog komandanta u Avganistanu, generala Mekristala, da tamo pošalje novih 40.000 američkih vojnika. Po pisanju britanskih medija, Obama sad čeka da vidi kako će Braun da obavi zadatak.

U jednom poverljivom cirkularu-memorandumu do kojeg je juče došao BBC, stoje i ove reči: "Moramo da učinimo sve da najpre podelimo talibane što treba postići kombinacijom vojnog pritiska i jasnim signalima (koncesijama) talibanima da će im biti omogućen častan izlaz ukoliko napuste oružanu borbu; potrebno je da umešno iskoristimo štap i šargarepu". Navedeni plan se mora izvesti "na pravi način", u pravom momentu, tako da to dovede do "promene računice pobunjeničkih komandanata i vojnika".

Cilj je – stoji u memorandumu – da se (prvo) talibanski vojnici i komandanti nižeg ranga reintegrišu u vojsku koju trenutno obučava NATO i da se u daljem procesu reintegrišu i političke strukture pobunjenika, pre svega talibanski "guverneri u senci" koji faktički imaju svu političku vlast u pojedinim provincijama i pored osam godina vojnog prisustva zapadnih okupacionih trupa.

Šta je plan "B": Gordon Braun

Konačno, u memorandumu koji ne nosi ni ime ne datum, ali je izvesno da mu je poreklo u Vajtholu, govori se da će "preobraćeni talibani" biti pomilovani i tako "pokršteni" biti skinuti sa režima sankcija ustanovljenog rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1267.

Britanski premijer Gordon Braun je juče, u intervjuu za Radio BBC izbegao da direktno odgovori da li je pomirenje sa talibanima jedna od opcija izlaska iz avganistanskog košmara.

– To za sada nije plan "B" – kratko je rekao i odbio da odgovori na dodatna pitanja.
Dopustio je, međutim, da se razmišlja (to je, valjda, trenutno plan "B") da se "najamnici" koji se trenutno bore u taliabanskim redovima, reintegrišu u "avganistansku zajednicu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here