Tadićev savetnik u sukobu interesa

0

Nebojša Krstić (levo)

 

U tom roku Krstić treba da prenese upravljačka prava u privatnoj firmi i tako otkloni sukob interesa. Odbor je 4. novembra doneo zaključak da postoji sumnja da je Krstić povredio odredbu zakona koja se odnosi na prenošenje upravljačkih prava u privrednom subjektu.

 

To rešenje uručeno mu je 17. novembra i od tog dana ima rok od 15 dana da prenese prava i potom o tome obavesti odbor.

 

Iz kabineta predsednika Srbije u sredu je saopšteno da Krstić nije u sukobu interesa, jer je preneo upravljačka prava u privatnoj firmi 2005. godine.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da je funkcioner "dužan da u roku od 30 dana od izbora, postavljenja ili imenovanja, prenese svoja upravljačka prava u privrednom subjektu na pravno ili fizičko lice koje nije povezano lice, da ih ono, u svoje ime, a za račun funkcionera, vrši do prestanka javne funkcije".

 

Za kršenje te odredbe funkcioneru se može izreći mera nejavnog upozorenja, a ako se o nju ogluši i mera preporuke za razrešenje.

 

Istu obavezu za funkcionera koji je vlasnik više od tri odsto udela, propisuje i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji počinje da se primenjuje 1. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here