Tadić u poseti Azerbejdžanu

0

Dobrodošlica za srpskog predsednika u Azerbejdžanu
 

Tadić i Alijev ocenili su u Bakuu da se odnosi dve zemlje kreću u dobrom pravcu, da je stalan dijalog Beograda i Bakua u interesu suočavanja obe zemlje sa sličnim izazovima i da je od velikog značaja međusobna podrška teritorijalnom integritetu Azerbejdžana i Srbije.

 

 

 

Srpski predsednik je kazao da je s azerbejdžanskim predsednikom razgovaro i o saradnji na polju ekonomije, posebno u energetskom sektoru, i istakao da je Azerbejdžan jedan od "najvećih igrača" u energetskom sektoru u svetu i da je nezaobilazan faktor energetske stabilnosti.

Tadić je kazao i da je Srbija zainteresovana da učestvuje u energetskim planovima Azerbejdžana, posebno pomenuvši plan koji energetski spaja Azerbejdžan, Gruziju i Rumuniju.

"Azerbejdžanske kompanije su dobrodošle da ulažu u Srbiju i smatram da možemo imati koristi od zajedničkih ulaga", istakao je predsednik Srbije.

"Branimo međunarodno pravo, Helisinšku povelju i Povelju Ujedinjenih nacija zajedno i tu možete da računate na nas", poručio je predsednik Srbije u zajedničkom obraćanju novinarima.

Alijev je istakao da je između Azerbejdžana i Srbije uspostavljen snažan politički dijalog i izrazio uverenje da će danas potpisani međudržavni i međuvladini sporazumi omogućiti dalji napredak odnosa.

On je ukazao da se Srbija i Azerbejdžan uzajamno pomažu u međunarodnoj areni i da njegova zemlja pruža snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

"Smatramo neprimerenim menjanje državnih granica i neprihvatljiva je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova. To je nelegalan korak", istakao je predsednik Azerbejdžana i pozvao sve države članice UN da poštuju međunarodno pravo.

Alijev je kazao da je s predsednikom Tadićem razgovarao i o konfliktu u Nagorno-Karabahu i da je, tom prilikom, istakao da je 20 odsto teritorije Azerbejdžana pod okupacijom, a da je milion ljudi izbeglo i interno raseljeno. Alijev je istakao i da je Azerbejdžan multinacionalna država i da sve nacionalne i religijske grupe koje žive u toj zemlji imaju ista prava.

Predsednik Tadić je naglasio da se Srbija u potpunosti protivi secesionistima koji koriste etničku motivisanost za odvajanje od svojih država koje su članice Ujedinjenih nacija.
Obojica predsednika su konstatovali da su veze Azerbejdžana i Srbije jake i da one nisu od koristi samo za narode te dve zemlje, već i za region Balkana i Kavkaza.

Predsednik Tadić je podsetio da Azerbejdžan i Srbija imaju zajedničke izazove, ne samo u odbrani teritorijalnog integriteta, već i u borbi protiv organizovanog kriminala i narkodilera.

 

Predsednik Srbije će se kasnije popodne sastati sa premijerom Azerbejdžana Arturom Rasi Zadehom i predsednikom Parlamenta Ogtajom Asadovom, a obići će i stari deo grada Azerbejdžana. U delegaciji Srbije se, pored predsednika Tadića, nalaze i ministri Ivica Dačić, Mlađan Dinkić i Vuk Jeremić.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić položio je danas venac u Aleji mučenika u pratnji gradonačelnika Bakua Hadžibala Abutalibova, a potom odao počast na grobu osnivača Azerbejdžana Hejdara Alijeva.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here