Tadić: Pobedićemo i na narednim izborima

0

Tvrdi da je i dalje najjači: predsednik DS Boris Tadić

 

"Mi ćemo pobediti i na sledećim izborima zbog toga što nemamo pravo da izgubimo", kazao je Tadić na svečanosti povodom 20 godina od obnavljanja rada DS-a, i poručio da su dobrodošli da joj se pridruže svi koji podržavaju ideju moderne evropske Srbije.

Tadić je, na konvenciji pod nazivom "20 godina DS – Srbija na pravom putu", istakao da takva budućnost Srbije nema alternativu.

On je kazao da se, 20 godina nakon obnavljanja rada DS, može reći da Srbija sa stanovišta demokratskih principa i vrednosti nije bila na višem nivou razvoja, ali da jednom društvu nikada nije dovoljno demokratije i slobode.

"Ne postojimo da bismo zadovoljavali interese članova. DS nije socijalna grupa. Ona prevazilazi svoj institucionalni okvir. To je institucija posvećena srpskom narodu i srpskoj državi", rekao je Tadić, koji je i predsednik Srbije.

 

Tadić objavi rat kriminalu

 

Tadić je još izjavio je da nikada u istoriji Srbiji nije bilo ovakve borbe protiv organizovanog kriminala. "Kriminalcima objavljujemo rat, koji nećemo okončati dok ih ne počistimo iz Srbije kako bismo građanima Srbije obezbedili bolju budućnost", rekao je Tadić.

On je istakao da je posvećenost miru i opredeljenje ka budućnosti konstanta politike DS u protekle dve decenije.

Prema njegovim rečima, DS je veća od svog članstva jer nju čine i oni koji podržavaju njenu ideju, ali i kritikuju njen rad.

 

Tadić je poručio da bez DS nema stabilne i prosperitetne Srbije i dodao da je za saradnju dobrodošao svako ko deli njene vrednosti i ciljeve.

"DS je spremna da pruži ruku i onim strankama sa kojima je bila u sporu, ukoliko su spremne da podrže vrednosti i ideje stabilne, demokratske i evropske Srbije", rekao je Tadić.

 

Demokratska stranka obeležila je dve decenije od obnavljanja rada i povratka na političku scenu Srbije Konvencijom "20 godina DS – Srbija na pravom putu", večeras u Beogradu.


Dve decenije od obnavljanja stranke

 

 

Premijer Srbije Zoran Đinđić koji je ubijen u martu 2003.

Od obnavljanja rada 1989. godine i konstituisanja stranačkih organa godinu dana kasnije, do sada, DS je okupila više od 170.000 članova, a zemlju je vodila, u koaliciji sa drugim strankama, u tri vlade od demokratskih promena 2000.

Demokrate su sada na vlasti u 119 opština i gradova u Srbiji, u republičkom parlamentu imaju 64, u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine 57 poslanika.

Rejting stranke se u poslednje vreme, u zavisnosti od autora istraživanja, kreće do 30 odsto podrške biračkog tela.

Istorija stranke počinje 1919, kada je u Sarajevu održana osnivačka konferencija i izabran prvi predsednik – Ljubomir Davidović.

Preteče DS bile su Srpska napredna stranka, koju su osnovali mladi konzervativaci 1881. i kasnije formirana Samostalna radikalna stranka.

Posle završetka Drugog svetskog rata 1945. i dolaska komunista na vlast, DS je prestala sa radom, jer nije bilo uslova za slobodno delovanje stranaka.

Na političku scenu Srbije DS se vratila su se novembra 1989, kada je, usled promena u istočnoj Evropi, grupa od 13 intelektualaca održala konferenciju za novinare u beogradskom Domu omladine na kojoj su saopštili da DS obnavlja rad.

Među tadašnjim obnoviteljima bili su Kosta Čavoški, Milovan Danojlić, Zoran Đinđić, Gojko Đogo, Vladimir Gligorov, Slobodan Inić, Marko Janković, Vojislav Koštunica, Dragoljub Mićunović, Borislav Pekić, Miodrag Perišić, Radoslav Stojanović, Dušan Vukajlović…

Za prvog predsednika DS tada je izabran Mićunović, a narednih godina su je vodili i Đinđić, kao i Zoran Živković do izbora novog predsednika Borisa Tadića 2004.

Tadić, koji je iste godine prvi put izabran i za predsednika Srbije, i danas je na čelu DS i države.

Od uvođenja višestranačja u Srbiji 1990, DS je u svakom sazivu parlamenta, izuzev od 1998. do 2000. – kada je bojkotovala izbore, imala predstavnike.

Za 20 godina je DS u politici napravila pomak od desnog centra ka modernoj stranci socijaldemokratske orijentacije i danas je članica Socijalističke internacionale (SI).

 

 

 

Prvi predsednik obnovljene DS Dragoljub Mićunović

Predsednik Političkog saveta DS, koji je bio prvi predsednik obnovljene stranke, Dragoljub Mićunović poručio je da cilj demokrata mora biti hvatanje koraka sa razvijenim svetom, a u samoj partiji razvijanje demokratije i solidarnosti.

 

 

"Osnovali smo DS sa ciljem da stvorimo modernu državu, da pokušamo da stvorimo društvo kao što su društva razvijenih evropskih naroda, a nastojali smo da sačuvamo bivšu državu ili bar da se mirno raziđemo", rekao je Mićunović.

Mićunović je izrazio uverenje da će DS postići još veće uspehe i još više afirmisati određene vrednosti.

Na konvenciji u "Ekspo-centru" prikazan je i kratak film o istorijatu stranke sa citatima jednog od obnovitelja stranke Zorana Đinđića, premijera Srbije koji je ubijen marta 2003.godine.

 

Obeležavanju dve decenije obnovljenog rada DS, pored mnogih članova stranke prisustvovali su članovi Vlade, predsednica Skupštine Srbije, predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz javnog i kulturnog života u Srbiji i istaknuti sportisti i narodni poslanici.

 

Na konvenciji nije bilo predstavnika opozicije izuzev predsednice Narodne partije i bivše gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here