EPA-EFE
Pripadnici Hamasa

Ciljano ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, posejalo je strah na celom Bliskom istoku da bi sukob između Izraela i Hamasa, koji traje od oktobra prošle godine, mogao svakog trenutka da eskalira sa – stravičnim posledicama.

Iran je posle atentata koji se dogodio usred Teherana, optužio direktno Izrael i SAD za krivce i Tel Avivu otvoreno zapretio teškom osvetom. Kako je istog dana kad i Hanije ubijen i komandant Hezbolaha Fuad Šukr, lider ove libanske organizacije Hasan Nasrala je poručio sledbenicima da će i Hezbolah odgovoriti Izraelu zbog napada.

S druge strane, Izrael se priprema za potencijalni višednevni napad Irana i Hezbolaha, a jedan visoki izraelski zvaničnik rekao je za NBC njuz da Izrael strahuje da bi “talasi” raketa i dronova mogli da budu ispaljeni tokom nekoliko dana.

“Pokušaće da nas iscrpe”, rekao je i dodao da su izraelski pregovarači bili u subotu u Kairu radi nastavka pregovora, ali da su otišli bez ostvarenog pomaka.

Vlada u Tel Avivu razmatra različite opcije odgovora na očekivani iranski napad, uključujući mogućnost pokretanja preventivnog udara. To zahteva da SAD i Izrael imaju dobre obaveštajne podatke i – plan napada Irana. Nekoliko zemalja je pozvalo svoje građane da što pre napuste Liban, a to su: Amerika, Velika Britanija, Švedska, Ukrajina, Francuska, Kanada i Jordan. Tri američka i izraelska zvaničnika izjavila su da očekuju da će Iran napasti Izrael u narednih 24 do 48 sati i navode da će “odmazda biti slična napadu na Izrael 13. aprila, ali potencijalno većeg obima”. Libanska militantna grupa Hezbolah juče je rano izvela napad dronovima na sever Izraela, a izraelska vojska javlja da su u napadu ranjena dva vojnika i da je izazvan požar.

Bunker ispod Jerusalima

Izraelska Služba opšte bezbednosti pripremila je podzemni bunker u području Jerusalima, predviđen za upravljanje zemljom u slučaju snažnog napada Irana i njegovih saveznika, prenosi portal Vala. Bunker je pogodan za dugotrajan smeštaj nekoliko stotina ljudi. Pod zemljom su izgrađeni stambeni prostori, kancelarije, sale za sastanke i jedinstven komandni centar, povezan sa Ministarstvom odbrane.

Teško do koalicije

Administracija predsednika SAD zabrinuta je da će teže mobilisati istu međunarodnu i regionalnu koaliciju zemalja koje su branile Izrael od prethodnog iranskog napada jer se Hanijeovo ubistvo dogodilo u kontekstu rata između Izraela i Hamasa, koji je izazvao snažno antiizraelsko raspoloženje širom regiona.

Mašal vođa Hamasa

Palestinska grupa Hamas koja upravlja Pojasom Gaze dogovorila se da do održavanja novih izbora za privremenog lidera postavi Haleda Mašala. Mašal je bio vođa grupe od 1996. do 2017. godine i živi u Kataru, a na čelo pokreta postavljen je nekoliko dana nakon ubistva bivšeg vođe Ismaila Hanijea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here