Foto Pošta / Igor Đukanović
Alma Koman i Zoran Anđelković

U PTT muzeju Pošta Srbije obeležila je Svetski dan pošte tematskom izložbom Svetski poštanski savez – 150 godina od osnivanja autorke Alme Koman.

Zoran Anđelković, v.d. direktora Pošte Srbije, čestitao je Svetski dan pošte 9. oktobar i jubilej Svetskog poštanskog saveza. On je podsetio da je Kneževina Srbija bila među 22 države osnivača Svetskog poštanskog saveza, 9. oktobra 1874. godine u Bernu.

– To najbolje govori koliko je njen ugled bio veći od formalne nezavisnosti i koliko je u tehnološkom napretku išla u korak sa svetom. Srbija je prvu poštu dobila 1840. godine i mi ćemo naredne godine obeležiti veliki jubilej – 185 godina javnog poštanskog saobraćaja u Srbiji – rekao je Anđelković.

Dodao je da pošta kao institucija u osnovi ima ne samo ostvarivanje planetarne povezanosti i komunikacije, koja se ogleda u isporuci 350 milijardi poštanskih pošiljaka globalno na godišnjem nivou, već je jedan od pokretača naučno-tehnološkog razvoja od samih početaka do danas i ostvaruje važnu društveno-odgovornu ulogu u vremenima najrazličitijih izazova.

– Ulazimo u Petu industrijsku revoluciju i mi želimo da pratimo i odgovorimo na dinamične promene, dominantnu e-trgovinu, AI tehnologije koje ćemo implementirati u logistici i preradnim procesima. Upravo to će biti tema Generalne skupštine Postevrope i Biznis foruma, na kojoj učestvuje 120 predstavnika poštanskih uprava i 30 generalnih direktora, u Beogradu naredne nedelje 16-17. oktobra, čiji smo domaćin – rekao je Anđelković.

Kustos PTT muzeja Alma Koman istakla je da je Svetski poštanski savez prva univerzalna kosmopolitska organizacija.

– 9. oktobra 1874. dolazi do Kopernikanskog preokreta. Međunarodna poštanska razmena pošiljaka, klupko zamršenih taksi čiji je obračun zahtevao obimne knjige od po nekoliko stotina stranica tada su izbačene iz upotrebe, a zamenili su ih tarifni obračuni koji su se sastojali od nekoliko redova – rekla je Koman.

Vredni eksponati na izložbi po prvi put se predstavljaju javnosti

Koman je pozvala posetioce da posete izložbu do 30. novembra, na kojoj mogu videti originalnu Osnivačku povelju SPS iz 1874. sa potpisom našeg delegata Mladena Ž. Radojkovića, uvid u biografiju i dostignuća ovog znamenitog Srbina, grupne portrete delegata sa zasedanja Saveza iz različitih perioda, kao i filatelističku građu, poput umetničkih nacrta za poštanske marke sa temom SPS koji se sada prvi put predstavljaju javnosti i druge zanimljive eksponate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here