Tanjug/AP
Jevgenij Prigožin

Nakon što je kasno u subotu viđen kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, u nedelju se ne zna gde je vođa Vagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin, prenose svetske agencije.

Teško naoružani ruski plaćenici povukli su se iz južnog ruskog grada Rostova preko noći nakon što su zaustavili napredovanje prema Moskvi prema sporazumu kojim je završena kriza koja je predstavljala izazov bez presedana autoritetu predsednika Vladimira Putina.

Prema dogovoru, uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, borci grupe “Vagner” vratili bi se u baze u zamenu za bezbednosne garancije, a njihov vođa Jevgenij Prigožin preselio bi se u Belorusiju.

Viđen je kako napušta okružni vojni štab u Rostovu, stotinama kilometara južno od Moskve, kasno u subotu u sportskom terenskom vozilu, ali njegova lokacija u nedelju nije poznata, piše britanska agencija Rojters.

Francuska novinska agencija AFP napisala je da Prigožin mora otići u Belorusiju, a da se u nedelju ujutro ne zna gde je šef “VagneraV.

“Vagnerovi” borci povlače se iz regije Voronjež, koja se graniči sa Ukrajinom, objavile su lokalne vlasti u nedelju, ističući da se povlačenje odvija “bez incidenata”.

Glavni grad Moskva je u nedelju bio miran, posle dogovora o deeskalaciji, s malo dokaza o povećanoj bezbednosti na ulicama. Ponedeljak je proglašen neradnim danom.

Čečenske specijalne snage raspoređene u ruskoj regiji Rostov kako bi se oduprle napredovanju plaćeničke grupe “Vagner” takođe su se povukle u nedelju, izvestila je novinska agencija Tass, citirajući zapovednika.

Specijalne snage vraćaju se tamo gde su se ranije borile, rekao je zapovednik Aptij Alaudinov.

3 COMMENTS

  1. Biće sa ekipom u Kijevu za mesec dana, posle ove pozorišne predstave ! A nadamo se do decembra i u Peći, Prizrenu i Prištini !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here