KUD MLADOST
Za uspomenu: Prvi ansambl Mladsti i dečja sekcija MiniMlad

Da nije politike, život bi bio lakši i lepši. Ovu tezu potvrđuje i svetkovina ljubavi i radosti koja se desila od Pariza 15 km udaljenom gradiću Roni su Boa. Ili, konkretnije, reč je o Crnogorcima i Srbima koji uprkos aktuelnoj politici ističu da su iste gore list, i to – bili i ostaće!

Iz KUD-a Mladost na adresu dopisništva Vesti u Parizu stigla je poruka: “Dobar dan, teta Olga, možete li objaviti ove fotografije?” Lepo upitali, pa smo i krenuli u razrađivanje zbivanja i mozaički skockali sliku bliske povezanosti domaćina Udruženja Montenegro iz Roni su Boa, srpskih pariskih društava KUD Mladost i SKD Izvor, a i grčkog KUD Partenon. U stvari, bio je to tradicionalni skup prijatelja koji se zbog pandemije nisu videli dve godine. Svi su jedva čekali da se sretnu, zaigraju i zapevaju zajedno.

Dobrodošlica: Pjer Olivije Karel i Radojica Marković

Radojica Marković, predsednik Udruženja Montenegro, po vlastitom priznanju najponosnije se oseća kad u crnogorskoj nošnji stane pred zemljake i njihove prijatelje. I ovaj put se Radojica doterao po crnogorski, a i “uramio” sa dve mlađane Crnogorke, takođe u narodnoj odori. Pošto je Roni su Boa gradić koji poseduje prekrasnu opštinsku svečanu salu, a Crnogorce prihvataju kao rođena čeda, na početku spektakla obojenog balkanskim folklornim igrama, na pozornicu je, uz domaćine, stao Pjer Olivije Karel, asistent u Opštini Roni su Boa, pa nakon uvodnog pozdrava okupljenim nanizao niz komplimenata na adresu sugrađana Crnogoraca, njihovih aktivnosti, učestvovanja u lokalnim zbivanjima, uzornosti. Ukratko, rekao je:

– Pravi su i uvek dobrodošli.

Igra i pesma kao čarolija

A Radojica, obasjan zadovoljstvom, zahvaljuje se biranim rečima zato što Roni su Boa vodi računa o svojim žiteljima, što su uslovi za sve vrste angažovanja izvanredni, što ima sporta, kulture, svakojakih zanimacija, dakle “Veliko hvala za sve”, na šta domaćinski i organizatorski prelazi u akciju pozivajući Balkance da uskoče u svoje nastupe.

Okupljenih je 250 ili 120 sa plaćenom ulaznicom, 85 igrača, 40 mališana, stizali su gosti… Instrumente i mikrofon prigrlila je grupa Maks, predvođena pevačem Sanelom, a igrački deo koncert-spektakla otvorila je pevačka grupa Izvora koja je u nastavku odigrala igru “Krajište”, na šta su usledile njihove “pčelice” sa Šopskim igrama, a potom omladinski sastav sa koreografijom “Bujanovac”.

Valentina i Aleksandra Ivović

Eto i Grka, brojčano su skromniji, samo četiri devojke razradile su koreografiju sa svećama, igra je sa Krita, da bi u finišu na scenu jurnula Mladost, prvo predstavljajući sastav MiniMlad, odnosno dečicu u koreografiji “Vojvodina” (umetnički rukovodilac Valentina Ivović), dok je prvi sastav proključao dok je pleo kolo “Ero s onoga sveta” (umetnički rukovodilac Aleksandar Stević). Predvode ih solisti Valentina Ivović i Filip Paunović, nezamislivo su ubrzali noge i korake, tlo užarili i aplauze rasplamsali.

Pevačka grupa Izvor

Kako kod ovdašnjih Balkanaca, dakle Srba, Crnogoraca i Grka, ne može bez slasnog zalogaja, to su sve prisutne dočekale i ispratile vruće pljeskavice, a kad se stomak zadovoljio, uz pevača Sanela i grupu Maks krenulo se u igranku. Pre povečerja su se razišli.

Tako se u Roni su Boa odvijao dan posvećen balkanskom veselju. Radojica je sve ukomponovao ne prihvatavši deljenja, uostalom, nije on od politike, on bi da svoj bude uz svoga, u matici i u rasejanju, što je potvrdio i ovaj koncert-spektakl na kojem su mu se istom merom zahvalili izvođači i Opština Roni su Boa. A i “Vesti” su ispunile želju KUD-a Mladost i njihovim fotosima oslikale bratstvo Srba i Montegrina.

Krv nije voda: Ema Šuluburić Solunac

Deda i unuka

Jasmina, pre 40 godina igrač KUD-a Mladost, i njen suprug Bata Solunac, danas su baka i deda šestogodišnje Eme Šuluburić Solunac.

– Došao sam da gledam unuku – govori deda Bata, nakon što je sreo Leticu Živković.

Onda ga Letica upita gde mu igra unuka Ema, a deda se zbuni:

– Ne znam, čekaj da pitam zeta.

Kad je čula da Ema ide stopama prethodnika, Letica je od sreće uzviknula:

– Vidiš, Bato, Mladost nije voda!

Veteranke Letica, Slađana i Dragica

Susret vršnjakinja

Slađana Koturević i Dragica Đurović su nekadašnje igračice Mladosti, a kad su u pauzi naletele na vršnjakinju veteranku Leticu Živković, momentalno su zaželele da se slikom ovekoveče.

– Lepa je bila mladost, a lepe smo i sada – prokomentarisale su uglas i nastavile da se i hvale i hrabre.

Solisti mladosti: Filip i Valentina

Druženje u inat koroni

A, maske? Naravno, ali po balkanskoj urođenoj nedisciplini, maski je bilo na nosu, ispod brade, oko ruke, ponajviše u džepu. Može sve, pa, naši smo. Radojica je obišao sve okupljene, u razgovorima je malo žalio što nije bilo više naših ljudi i što korona svuda meša svoje prste. Na tu temu oglasila se i veteranka Letica Živković, osnivač Mladosti i bivši dugogodišnji predsednik, ona zadovoljna, ovako nabraja:

– Odgurnuli smo koronu. Opet pevamo i igramo, družimo se. Super je. Sa Udruženjem Montenegro i Crnogorcima smo u odličnim odnosima, dolaze oni nama, mi njima. Htela bih istaći da su me obradovali moji mališani, sekcija MiniMlad, pokazali su da vidljivo napreduju. Istina, volela bih da nas je u publici bilo više, ali treba ceniti i ovaj, posle korone, novi početak. Zbog toga posebne pohvale pripadaju Udruženju Montenegro, oni neguju zajedništvo i srećni su kad mogu da nas okupe.