Tanjug
Svetislav Pešić

Još se utisci o uspehu košarkaša na Olimpijskim igrama u Parizu nisu slegli, a poruku u vidu otrežnjenja poslao je selektor “orlova”, Svetislav Pešić, poručivši da istekom ugovora prestaje i njegov angažman u KSS. Neverica u narodu, ili ono što je najvažnije, kod košarkaša, istih onih koji su sa Pešićem prošle godine došli do srebra na Mundobasketu u Manili i ovog leta do bronze na Igrama u Parizu.

Da je veliki, Pešić je već dokazao. Uspesi, rezultati, medalje govore umesto njega. Da su svi priznali da je među najboljima, svedoče brojna priznanja. Poslednje koje je stiglo na adresu “Piroćanca” je od Udruženja košarkaških trenera Srbije. Kolege su procenile da popularni Kari zaslužuje Specijalnu nagradu UKTS, za izuzetna dostignuća. U znak zahvalnosti za ogroman doprinos razvoju srpske košarke, kolege su Pašiću namenile posebno priznanje. Zasluženo.

A Kari – k’o Kari. Nije poput reklame za margarin koji se u sve meša, ali jeste poput neizostavnog “začina” u mnogim uspesima srpske košarke. Sa njim se radovala selekcija u kojoj su se 2002. našli Dejan Bodiroga, Vlade Divac, Predrag Stojaković, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Marko Jarić, Milan Gurović, Igor Rakočević i ostali. Sa njim su slavili i više od dve decenije kasnije Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Aleksa Avramović, Vasilije Micić, Filip Petrušev.

Kao da se još čuje “Kari’s on faire”, poruka njegovih izabranika najpre u Parizu, a onda i ispred Skupštine, gde su se pridružili svi koji su došli da odaju priznanje novom uspehu “orlova”. “Scena u sceni” bio je sam Pešić, koji je na melodiju uzvratio “plesom”. Pokazao je iskusni stručnjak, da iako gazi osmu deceniju, prati trendove i pun je života.

Svetislav Pešić je rođen 28. avgusta 1949. u Novom Sadu. Od treće godine, do završetka Srednje ekonomske škole živeo je u Pirotu, gde je i započeo košarkašku karijeru. Odatle ga je put vodio u Partizan i Bosnu, sa kojom je osvojio prvenstvo Jugoslavije, nacionalni kup i Kup evropskih šampiona. U istom klubu je započeo i trenersku karijeru, a što bi se reklo “sve ostalo je istorija”. Nju čine brojni Karijevi uspesi. Osvajao je Evroligu, Kup Radivoja Koraća, Evrokup, bio šampion Jugoslavije, Nemačke, Španije, u te tri zemlje osvajao i nacionalne kupove. Sve su to klupski uspesi, ostvareni dok je predvodio Bosnu, Albu iz Berlina, Barselonu, Đironu i Bajern iz Minhena, a sedeo je na klupama Lokomotive, Dinama iz Moskve, Valensije, Crvene zvezde.

Spisak nije ništa kraći ni kad je reč o trofejima u reprezentativnoj košarci. Izuzev Evropskog prvenstva 1993. koje je osvojio dok je predvodio Nemačku, Kari je do ostalih medalja dolazio kao selektor SR Jugoslavije i Srbije. EP 2001, SP 2002. i SP 2023, kao i bronza sa OI, izdejstvovani su pod patronatom iskusnog stručnjaka.

Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde II stepena 2022, i Ordenom Njegoša 2024. Iako je najavio da više neće raditi kao selektor “orlova” pozivajući novo rukovodstvo da dobro preispita stanje u košarci, odnosno nađe rešenje za probleme na koje je ukazao, njegovi “ratnici” listom su protiv te odluke. Prvi kapiten Bogdan Bogdanović se nada da će Kari promeniti odluku. Isto veruje i ostatak družine iz Pariza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here