Sveti Sava, naše ime i prezime

0

 

U ime Generalnog konzulata Srbije iz Ciriha bio je tu konzul Petar Babić sa suprugom Nadom, a crkvu je zastupao jerej Branimir Petković.

Više od 280 učenika ove Dopunske škole dokazalo je još jednom da srpski jezik govore isto tako dobro kao i njihovi vršnjaci u otadžbini. Đačka predstava pod nazivom "Sveti Sava, naše ime, srpska slava i prezime", ostavila je publiku bez daha.

Akademija za sve đake

Milica Jovanović i Milan Anđelić su presrećni zbog dugog aplauza koji su dobili, ali kažu da bi bilo lepo da se iduće godine organizuje još veća akademija za sve naše đake u Švajcarskoj.

Đaci iz Švamedingena su u bojama srpske zastave kao jedno izgovarali reči molitve, a zatim su otpevali himnu posvećenu prvom srpskom prosvetitelju.

 

Nakon njihovog predstavljanja, nizale su se tačke programa u kojima su đaci spominjali prvog srpskog učitelja, sa mnogo ljubavi govorili o njemu i njegovim delima, podsećajući i svoje roditelje na značaj pravoslavlja i očuvanja srpstva.

Milica Jovanović je prelepim glasom naprosto opčinila publiku, a Denis Jovanović i Milan Anđelić su na harmonici i gitari majstorski pratili pojanje svojih vršnjaka iz Sebaha, Afolterna, Oerlikona, Oberglata i Regensdorfa.

Publika je potom videla i multimedijalnu prezentaciju ikona i srpskih tradicinalnih obeležja i običaja, koju su pripremili đaci iz Šlirena, a kraj programa "začinili" su najmlađi đaci Dopunske škole svojom igrom i scenskim prikazima (deca iz Ciriha i Bruticelena).
Porukama za večnost koje je upućivao pokojni patrijarh Pavle, profesori Dragana i Saša podsetili su roditelje na značaj pravoslavlja, vrlina i pravde na razvoj svih narednih srpskih naraštaja.

Pohvale konzula

– Ovo je već treća godina da profesori Dragana i Saša prijatno iznenade, uvek sa sve većim brojem đaka. Oni sa svojim učenicima neguju ono najlepše: srpski jezik, kulturu, običaje, a čak i najmlađa deca prate starije učenike i vaspitače u stopu, pohvalio je sve ovo konzul Srbije u Cirihu Petar Babić.

Predsednik Saveza srpskog foklora Nenad Milenković i potpredsednik SKS Zvonko Jovanović nisu krili svoju radost i oduševljenje zbog velikog odziva publike na ovoj proslavi, ali i zbog masovnog dolaska đaka iz Dopunske škole u Cirihu.

– Verujemo da su profesori Dragana i Saša uložili velike napore da svečana akademija prođe u savršenoj organizaciji, a jedinua "primedba" je da bi dogodine trebalo rezervisati salu sa 800 mesta, istakao je za "Vesti" Milenković.

– Ovako kvalitetan program trebalo bi da vide ne samo roditelji čija su deca bili učesnici, već i mnogi ovadašnji prosvetni radnici, zaključio je Zvonko Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here