Sveti Nikola stigao bez vize

0

Nestrpljenje: U očekivanju Svetog Nikole
 

Praznovanje je počelo liturgijom koju je služio sveštenik Milan Pejić, a slavlje je ulepšao i devojački hor "Simeona Mirotočivog", kojim je dirigovala je Jelena Agbaba-Milosavljević.
 

Baka Ivanka

Popadija Ivanka bila je valjda najtraženija osoba. Njeni sinovi Mirko i Aleksandar i ćerka Mirjana doveli su joj čak petoro unučića. Sve vreme jedno manje je držala u naručju, a drugo veće vodila za ručicu.
Najstariji sin Mirko došao je sa petomesečnom Sofijom i devetnaestomesečnom Paulom, Mirjana je donela petomesečnu Emiliju i dovela dvogodišnjeg Cezaja, a najmlađi Aleksandar ponosno je u naručju držao svog trinaestomesečnog Maksimilijana.

"Detinjci su porodični praznik, ali mi ga slavimo ovde u crkvi jer smo bliže jedni drugima. Slobodno se vežite čvrsto jer će i porodična i prijateljska veza biti čvršća – rekao je prota Milan, ponosni deda, čijih je petoro unučića sa roditeljima slušalo molitvu i primilo čestitke.
 

Veliko slavlje uz veliku graju i glasni smeh mališana nastali su posle službe, kada su odrasli u gornjoj sali mališane vezivali čime su stigli, a oni se trudili da se oslobode. Sloboda se otkupljivala slatkišima koje su deca, znajući šta ih očekuje, donela u vrećicama.
 

Devetogodišnja Andreja Macanović veselo je trčkarala i vezivačima delila bombone, a to su činila i sva druga deca osim sveštenikove dvogodišnje unuke Paule, koja je umesto slatkiša delila svoje omiljene mandarine.

 

Šestogodišnja Mila Vukajlović nije žalila bombone i čokoladice, ali vezivanje nikome nije dozvolila, dok je trogodišnja Leonara Tomanski problem oslobađanja prepustila "telohranitelju", mami Oliveri.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 23. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here