Vesti
Episkop Siluan je osveštao slavsko znamenje na Svetog Stefana u Kizborou

Protekla svečarska sedmica u srpskoj zajednici Australije, koja je počela proslavom Badnjeg dana i Božića, zaključena je obeležavanjem Svetog arhiđakona Stefana u crkvama i porodičnim domovima slavara širom zemlje.

Najsvečanije je bilo u parohijama koje su tog 9. januara proslavile svoju hramovnu slavu, a centralna proslava održana je u crkvi Svetog Stefana u Kizborou, gde je svetu arhijerejsku liturgiju služio episkop australijsko-novozelandski Siluan.

Vladika Siluan i domaćin slave Dragan Stanojević

Vladiki je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo Arhijerejskog namesništva melburnsko-adelajdskog, uz prisluživanje čtečeva i molitveno prisustvo Igumana Teodora i brojnog vernog naroda.

Domaćin ovogodišnje hramovne slave bio je Dragan Stanojević s porodicom.

Episkop Siluan je posle liturgije besedio na temu praznika, čestitajući slavu svima prisutnima. Posle molitve, blagoslovena su slavska znamenja, a zatim je usledila litija oko hrama, do zapisa u kori drveta u dvorištu crkve, gde je vladika obnovio zapis.

Vernici u crkvi u Kizborou na hramovnu slavu

Posle se prešlo za slavsku trpezu ljubavi, u crkvenu salu, gde je izveden i prigodan kulturno-umetnički program, sa pozdravnim govorima.

Istovremeno u Sidneju najveći broj vernika okupio se u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, gde je liturgiju služio starešina hrama, otac Aleksandar Ivanović. Okupljeni vernici su zatim učestvovali u litiji oko crkve, a dan je završen slavskim posluženjem u sali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here