Vesti
Ipođakon Nikola Zbiljić sa decom

U utorak, 21. novembra, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavili su praznik Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan, drugu najčešću krsnu slavu u Srbiji, srpskim zemljama i među Srbima u rasejanju, odmah posle Nikoljdana.

Iako je bio radni dan, naše pravoslavne svetinje širom Australije bile su pune vernika i slavara.

Svečano je bilo i u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke u sidnejskom jugozapadnom predgrađu Liverpul, gde je liturgiju služio i vernike pričestio prota Aleksandar Milutinović, a odgovarali su pojci za pevnicom.

Tog dana otac Aleksandar, koji takođe slavi Aranđelovdan, imao je pune ruke posla, jer je pre i posle bogosluženja presekao na desetine kolača slavarima.

On je u svojoj pastirskoj besedi opširno govorio o arhangelu Mihailu, koji je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i čije ime po crkvenom tumačenju označava onog koji je kao Bog. Na grčkom jeziku reč “arhi” znači glavni, prvi, dok reč “angelos” označava vesnika, anđela.

Arhangel Mihailo je na ikoni predstavljen kao borac, sa mačem ili kopljem u ruci.

Kao što je poznato, Aranđelovdan je bio krsna slava Nemanjića, pa otuda i verovanje da su oni koji obeležavaju ovaj praznik potomci čuvene srpske loze. Za ovaj praznik vezuju su mnogi običaji, a jedan od najvažnijih je da vernici toga dana obavezno idu u crkvu, zapale sveću i mole se svom anđelu.

Na ovaj dan treba tražiti od anđela da ispuni vašu najdublju i najvažniju želju. Takođe, treba otvoriti dušu i srce, podeliti radosti i tugu a na kraju se zahvaliti. Nebo se, kako se kaže, “otvara za molitive”.

Slavar Jovan Krušćić sa sinovima Petrom i Mateom
Prota Aleksandar je prvi put u hram uveo malog Stefana Petrića, u prisustvu majke Maje

Obaveštenje

Liverpulski sveštenoslužitelj Aleksandar obaveštava parohijane i slavare krsnih slava koje slede u narednom periodu, da će se liturgije služiti od 9.00 časova ujutro, a rezanje slavskih kolača od 7.00 časova ujutru. U nedelju, 26. novembra, obeležava se Sveti Jovan Zlatousti, dan kasnije su Božićne poklade, a u utorak je početak posta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here