Svečano otvoren Andrićgrad

0

Vek od Sarajevskog atentata koji je bio povod za početak Prvog svetskog rata, Srbija i Republika Srpska obeležile su velikom svečanošću u Andrićgradu kojoj su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i osnivač ovog grada reditelj Emir Kusturica. Simbolični čin otvaranja grada od kamena ispred već prepoznatljive kapije obavila su dvojica visokih državnika Srbije i RS i Kusturica kao idejni tvorac projekta.

Bečka filharmonija, Ferdinand i ginko
Centralna ceremonija 100 godina atentata na Ferdinanda u Sarajevu je uz prisustvo gostiju iz inostranstva obeležena nizom kulturnih sadržaja, a kruna događanja bio je koncert Bečke filharmonije. Ispred sarajevske katedrale postavljena je izložba autentičnih fotografija Arhiva Federacije BiH koja bez političkih konotacija prikazuje poslednje putovanje Ferdinanda i Sofije od Trsta do Sarajeva. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i generalni sekretar Asocijacije gradonačelnika za mir Jasujoši Komizo u Parku prijateljstva zasadili su drvo ginko, jedino koje je preživelo atomsku bombu bačenu na Hirošimu. Tuiristička atrakcija bio je mladić obučen kao Ferdinand u replici prestolonaslednikovog automobila.

Centralnoj svečanosti nadomak Višegrada na kojoj su bili i drugi zvaničnici Srbije i RS, prisustvovalo je i mnogo građana s obe strane Drine, a osim veka od Velikog rata, obeleženi su i veliki srpski crkveni praznik Vidovdan i krsna slava Vojske RS. Otvaranju Andrićgrada prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je u hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, modifikovanoj kopiji manastira Visoki Dečani služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.
Liturgiji su prisustvovali princ Aleksandar Karađorđević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, akademik Matija Bećković i Kusturica. Patrijarh Irinej je potom služio i parastos svim izginulim Srbima od Kosovskog boja do danas.
Otvaranje grada najavio je orkestar Garde Vojske Srbije, a potom su gosti Andrićgrada krenuli ulicom Mlade Bosne do Trga Petra Petrovića Njegoša, gde je svečano otvoren i spomenik Njegošu, uz zvuke Vojnog orkestra Ministarstva odbrane Srbije. U gradu od kamena juče su otvorena i dva studenska doma.
Gosti su obišli Otomanski trg i Sahat-kulu, gde je nastupio No smoking orkestra, a sa Vizantijskog trga u nebo je pušteno jato belih golubova, posle čega je održan muzički performans grupe Vrelo, Vasilise, Marte Hadžimanov i Hora Jedinstvo iz Kotora. U kasnim satima izvedena je pozorišna rekonstrukcija Sarajevskog atentata "Pobunjeni anđeli", rađena prema Kusturičinoj ideji, a centralna manifestacija je završena nastupom Akademskog hora ruske armije "Aleksandrov".
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here