Dečju bolnicu Tiršova 2 završićemo do marta, aprila 2027. i biće najmodernija dečja klinika, važna za mališane iz cele Srbije i regiona, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na izgradnji ove bolnice.

Predsednik je zbog velikog značaja Dečje bolnice Tiršova 2 zamolio da se radovi obavljaju u tri smene.

– Tiršova 2 je san generacija i ponosan sam što ćemo i to uraditi – naglasio je Vučić.

Ogromna ulaganja

On je naveo da država ulaže ogroman novac u zdravstvo i, kada se uzmu u obzir infrastrukturni radovi, lekovi i lečenja, reč je o sumi od oko 4,6 milijardi evra. Ukazao je i da je bolnica Tiršova 2 obećavana već 30 godina.

– Velelepno će zgrada izgledati i završićemo je u potpunosti pre početka EXPO. Za nas je najvažnije da možemo da uradimo sve da sačuvamo živote i zdravlje ljudi, pre svega naše dece. Zato i ulažemo novac – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je, ukazujući da ima onih koji govore da vlast ne brine o zdravlju, te će ono biti uništeno zbog rudnika, istakao da je zdravlje najvažnije.

Podsetio je i da se izdvaja novac za lečenje dece u inostranstvu.

– Od 1. septembra ove godine kreće akcija preventivnih pregleda za građane iznad 40 godina, a vratićemo i sistematske preglede za decu – kazao je predsednik.

Sa Vučićem su u obilasku bili ministri zdravlja Zlatibor Lončar, finansija Siniša Mali, za javna ulaganja Darko Glišić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, direktor Univerzitetske dečje klinike Tiršova Siniša Dučić.

Najmodernija ustanova

Površina ovog kompleksa je 33.670 kvm, a cilj projekta da bolnica bude opremljena visokom medicinskom infrastrukturom. Suteren će biti najkompleksniji sprat gde je najviše ukrštanja puteva dnevnih i pacijenata iz stacionara i tu će biti radiološka dijagnostika, endoskopija, centralna laboratorija sa bankom krvi, fizijatrija, dnevna hirurgija i odeljenje genetike i imunologije.

Stacionar za pacijente biće od prvog do četvrtog sprata, a u suterenu 2 centralne službe sterilizacija, apoteka, kuhinja, vešernica, tehničke prostorije, patologija. U planu je interna saobraćajnica od budućeg kružnog toka kod Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć do Deligradske ulice koja će se koristiti isključivo za Tiršovu 2.

Bolnica može da zadovolji specifične, složene pedijatrijske potrebe susednih zemalja na osnovu bilateralnih sporazuma država. Zameniće sadašnju zgradu koja će najverovatnije biti odeljenje za palijativnu dečju medicinu, smeštaj za roditelje pratioce, ili kombinaciju obe namene.

Najviši standardi

Vrednost ugovora za dečju bolnicu je 118 miliona evra bez PDV-a, a rok za radove 1.100 dana, tj. do 30. maja 2027. U martu 2023. je potpisan sporazum Srbije i EU o bespovratnoj pomoći, a za izgradnju dečje bolnice namenjeno je 35 miliona evra. Ona će moći da pruža zdravstvene usluge mladima u skladu sa evropskim standardima.

Kurti priziva rat

Vučić je izjavio povodom hapšenja Srba na KiM i upada u prostorije Pošte Srbije da je Kurtijevo ponašanje pokušaj izazivanja ratnog sukoba.

– Ne želimo rat, već da sačuvamo mir, ali on to radi smišljeno, organizovano i uz podršku nekih zapadnih sila. Saopštenje Spoljne službe evropske agencije, njihovog ministarstva spoljnih poslova, sramotno je i bezobrazno, jer nas pozivaju da ponovo Kurtijevim jednostranim potezima i protivpravnim idemo da razgovaramo – kazao je on.

Ocenio je da kakvu god glupost da napravi Kurti, zovu na razgovor o tome što je prekršio. Ukazao je i da sporazum o telekomunikacijama, Pošti Srbije postoji od 2015. i da je brutalno pregažen. Namerno se, kaže, ublažava tekst, zbog dve članice EU koje ublažavaju sve stavove koji bi trebalo da idu protiv Prištine i Kurtija i pokušavaju da nas naprave budalama.

– To govori o njima i ništa više od toga. Zabrinut sam, ali dalje neću da govorim, jer se plašim da bih mogao da naškodim interesima svoje zemlje i naroda – rekao je predsednik i dodao da je razgovarao sa Lajčakom, prosledio nedvosmislenu poruku, “pa ćemo da vidimo šta ćemo”.