Sve u znaku Velikog rata

0

U subotu i nedelju, 28. i 29. juna, na imanju crkve Svetog Đorđa u Nijagari proslaviće se Vidovdan i održati tradicionalni, 69. po redu, Srpski dan – veliki sabor Srba iz južnog Ontarija i njihovih gostiju iz Amerike i drugih delova Kanade.
Ovogodišnji Srpski dan i Vidovdanska proslava posvećeni su obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata, pa će tako počasni govornik na ovoj dvodnevnoj manifestaciji, bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji Džejms Bizet, u nedelju posle podne govoriti o pobedničkoj srpskoj vojsci i žrtvama Gavrila Principa i srpskog naroda. Prisutnima će biti predstavljeni i pukovnik Nikola Božović, vojni ataše RS u Vašingtonu i Rob Nikolson, kanadski ministar odbrane.
Subota je rezervisana za sportska takmičenja: biće održani turniri u malom fudbalu i golfu, a folklorni program i igranka za omladinu trajaće, po običaju, do duboko u noć. Sviraće Paganini bend. U nedelju, posle tradicionalnog ručka za goste i zvaničnog programa u letnjem paviljonu, folklorne grupe i ansambli iz Nijagare (“Studenica”), Toronta (SKUD “Oplenac”, “Akademija srpske narodne igre Bate Marčetića”, “Kordun” i Pevačka grupa “Sinovi Korduna”). Gosti iz San Dijega – folklorna grupa “Morava” – predstaviće narodno folklorno blago i maštovite igračke koreografije. Paganini bend je zadužen za raspoloženje koje ide uz dobru muziku.
I u subotu i u nedelju ujutro u crkvi Svetog Đorđa biće služena liturgija i održan parastos kosovskim mučenicima i u ratovima izginulim Srbima.

U prilogu slike:
Bivši ambasador u Jugoslaviji Džejms Bizet
Folklorna grupa “Morava” iz San Dijega

15
Donacije za
poplavljene
Domaćini i organizatori 69. Srpskog dana i Vidovdanske proslave, Crkveno-školska opština Sveti Đorđe i Srpska narodna odbrana (SNO) preko svojih predstavnika prikupljaće novčanu pomoć za nastradale od katastrofalnih poplava u otadžbini. Aleksandar Pantelić, predsednik SNO-a, informisao nas je da je već održan donatorski banket na kome je prikupljeno blizu 40.000 dolara. Toj sumi dodaće se i sve što se prikupi tokom dvodnevne vidovdanske proslave narednog vikenda, kao i prihod sa golf turnira u subotu. Sav taj novac, po rečima Aleksandra Pantelića, predaće se u Istočno-američku eparhiju (kojoj pripada crkva Svetog Đorđa) koja će donacije poslati u Patrijaršiju u Beograd.
– Vladika Mitrofan založiće se da sazna kako je i gde novac dodeljen i potrošen – naglašava naš sagovornik – kako bi se dobila povratna informacija koja mnogo znači ljudima ovde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here