Sve se može kad se Srbi slože

0

Organizovan je program u kome su učestvovali sveštenici iz crkveno-školskih opština i srpska udruženja Perta. Učestvovale su i folklorne grupe raznih organizacija, kao i grčka grupa.

Veljko Dragić je nudio uramljene mudre misli i čestitke, a prihod od prodaje takođe je namenio za pomoć. Muškarci su se potrudili za ukusnu večeru, a mlade i neumorne domaćice Stanka Klisura i Dragana Naumovska nudile su kafu i kolače. Dado Stanković je zabavljao prisutne uz muzičku pratnju Gorana Hubane.

Prodato je više od 600 ulaznica, što je premašilo kapacitet sale Srpskog centra. Veći deo posetilaca su bili ljudi sa prostora Republike Srpske i Slavonije, koji saosećaju sa ljudima koje je zadesila nesreća jer su i sami iskusili tugu i patnju tokom prošlog rata.

Nataša Marjanović nam je ispričala tužnu sudbinu koja je zadesila njenu baku Maru Todorović i tetku Vidu Cvjetinović.

– Živele su u selu Smoliča, blizu Doboja, do izbijanja rata, 1991. godine. Tada su silom prilika morale da napuste svoje ognjište ostavljajući sve što su stekli tokom niza godina. Odselili su se u Janju, selo kod Bijeljine, gde su se, iako s tugom u srcu, ponadale boljem životu. A onda ih je ponovo zadesila nesreća – vodena bujica je harala tim prostorom pre četiri godine – kaže naša sagovornica. – I baš kada su se ponadale da će biti bolje, opet katastrofa. U majskim poplavama su izgubile sve, i poslednju nadu za boljim životom.

– Zato sam ovde večeras. Srce me boli za sav narod koji je u nevolji. Nije mi do igre, ali uživam da gledam ljude koji se vesele i u ovakvim prilikama. Niko ne zna šta koga boli. Lepo je videti toliko naroda u sali večeras koji je zbližila nesreća zemljaka u otadžbini – kaže Nataša Marjanović.

 

Sakupljeno 30.000 dolara

Uprava Srpskog kluba "Sveti Sava" iz sidnejskog Hokston Parka saopštila je da je na humanitarnom druženju pretprošlog vikenda sakupljeno 30.000 dolara. Polovina tog iznosa ići će na račun Ambasade Srbije u Kanberi, a druga polovina namenjena je Republici Srpskoj i biće upućena putem Beo-ekSPORTa. Istovremeno, Uprava se zahvaljuje svim darodavcima, muzičarima, pevačima, folklornim grupama, kao i većem broju volontera, koji su se angažovali na organizovanju druženja i sakupljanju priloga. Posebna zahvalnost izražena je i srpskim medijima za besplatno ustupljen prostor o akciji.

Narod je u skladu sa svojim mogućnostima doprineo uspešno završenoj večeri. Organizatori sa zadovoljstvom kažu da je prikupljeno oko 60.000 dolara za pomoć nastradilima od poplava.

Uprava Srpskog centra se zahvaljuje "Vestima" na besplatnom oglašavanju humanitarne zabave.

I Slavonci daruju ugrožene

Srbi Slavonije iz Sidneja svečano su obeležili svoju slavu Svetu trojicu u hramu Svetog Nikole u Blektaunu. Tim povodom, dan ranije je održan i parastos za žrtve pale u ratnim događajima devedesetih godina. Službu u hramu vodio je sveštenik Đorđe Veselinović, a domaćini slave bili su Ljubiša i Slavica Džambić i Dušan Vilus.

Tokom slavskog ručka, goste je pozdravio Slavko Ogorelica i posebno naglasio da će zbog tragedije koja je zadesila ljude u otadžbini, oni odstupiti od svog običaja da ne sakupljaju priloge za slavu. Ovog puta, rekao je, sva prikupljena sredstva biće za nastradale u poplavama. Na ručku je sakupljeno 1.614 dolara, a Udruženje Slavonaca dodaće tom iznosu još 500 dolara i poslati kao pomoć.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here