Sve razlike na jednom mestu

0

Festival koji simbolizuje multikulturalnu harmoniju koja vlada u ovom gradu okupio je hiljade ljudi, koji su tradicionalno ispunili Pakington ulici.
 

Tokom celog dana organizovan je specijalan program, u kojem su svoje predstavnike imali tamošnje društvene organizacije, škole, mali biznisi, glumci, pevači, zabavljači. Najveću draž festivalu ponovo su dali predstavnici etničkih zajednica, koji se trude da svojim komšijama i prijateljima pokažu ne samo deo svoje kulturne tradicije, već i narodne nošnje, nacionalne igre i kulinarske specijalitete.

– "Pako fest" je osmišljen kako bi oslikao multikulturalizam i različite etničke organizacije, gde svi mogu da se predstave, da se okupimo zajedno i pokažemo prave vrednosti multikulturalne raznolikosti. Ovo je sjajna prilika za našu decu iz Džilonga da se druže da decom svih nacionalnosti, da proslavljaju kulturnu raznolikost kroz igru, ples, muziku. Naša folklorna grupa "Šumadija" na "Pako festu" učestvuju skoro 20 godina. I mi odrasli teško smo radili, kako bismo učešćem na festivalu pomogli folklornoj grupi da dođemo do sredstava za kupovinu novih nošnji i novca da ih vodimo na ekskurzije – kaže Ljiljana Stefanović iz CŠO "Sveti Nikola" iz Džilonga.

Prema njenim rečima, srpska zajednica učešćem na ovakvim i sličnim manifestacijama pomaže uspostavljanju prijateljstva s drugim zajednicama.

– Tako je pre par godina došlo do poznanstva s ruskom grupom, a usledili su i međusobni nastupi. Tako se druže i s drugim etničkim grupama – ističe Ljiljana Stefanović.

I prošle subote Pakinton ulicom su se od jutarnjih sati, pa sve do kasno uveče, širili zvuci raznovrsne muzike, kao i miris nacionalnih jela, žagor dece i aplauzi posetilaca koji su nagrađivali učesnike, koji su na više lokacija izvodili zanimljive programe. Među više od 30 postavljenih štandova s nacionalnim specijalitetima, posetioci su mogli da probaju indijska jela, turska peciva, nemačke kobasice, indonežanske "sate" ražnjiće, ali i hrvatske, makedonske, bosanske i srpske specijalitete.
 

Zaboravljaju nesuglasice

Publika nije bila u prilici samo da posmatra nacionalne igre etničkih zajednica iz Džilonga. Na specijalnim prezentacijama oni su mogli da nauče i osnovne korake popularnih igara. U sali "Vest Džilong Taun Hola, članice KUD "KOLO" iz Džilonga zainteresovane su učile osnovnim koracima srpskog kola. Njihov ansambl je tokom dana izveo popularne srpske narodne igre.
– Ovo je prilika da svi pozdrave našu decu i probaju naše specijalitete. Ovo je dan kada zajednica zaboravlja na sve nesuglasice i kada se okupljamo oko naših šatora – ističe Toma Nestorović, vođa folklorne grupe "Šumadija" iz Džilonga, koja se priprema da ove ili tokom naredne godine poseti Srbiju.
– U grupi imamo decu koja su stara između 16 i 22 godine. Jako ih je teško motivisati da ostanu i dalje igraju folklor. Ponosni smo što u tome uspevamo – dodaje Nestorović.

– "Pako fest" je sigurno jedan od najznačajnih kulturnih dešavanja u Džilongu. KUD "Branko Radičević" nije izostao nijedne godine od učešća na popularnom festivalu. To je za nas kao zajednicu prilika da predstavimo kulturna obeležja, narodne nošnje i svoju kuhinju. Svi koji živimo ovde u Džilongu, ne samo Srbi, s nestrpljenjem očekujemo ovu manifestaciju. Jutros nam vreme baš nije išlo naruku, ali je tokom dana bilo bolje. Hranu koju smo pripremili poseticima prodali smo do dva popodne. Najbolje su se prodavale domaće pite, koje su naše članice kluba do kasno u noć razvlačile i pripremale, ćevapi, kobasice, a dobro su se prodavali i kolači – kaže Slavica Peurača, predsednica KUD "Branko Radičević".
 

Tokom popodneva, mališani iz folklorne grupe "Branko Radičević" izveli su poznate "Vojvođanske igre". Njihov nastup je izmamio ovacije prisutnih gostiju, koji nisu mogli da se načude spontanosti mališana, koji su bez imalo treme izvodili lepe običaje iz severne srpske pokrajine. Njihovi stariji drugari iz grupe "Šumadija", obližnje CŠO "Sveti Nikola", takođe su imali zapažen nastup. Poučeni dobrom igrom s prethodnih festivala, mnogi posetioci su nestrpljivo čekali na njihov nastup. Folkloraši su pripremili spletove poznatih igara, ali su vlaške temperamentne igre pobrale duge aplauze posetilaca.
 

– Učešće na "Pako festu" posebna je čast za sve nas iz grupe "Šumadija". Našim igrama trudimo se da dostojno reprezentujemo zajednicu u Australiji. Vrlo je bitno za naše iseljenike i generaciju koja je rođena u ovoj zemlji, a ne okuplja se oko naših organizacija ili crkve, da i njima pokažemo da imaju mesto gde da dođu jer ima nas koji se trudimo da očuvamo svoju tradiciju i predstavljamo našu državu u ovoj zemlji. Drago nam je što nas je publika podržala, osećali smo se kao da igramo u domovini – kazao je Aleksandar Vukša.
 

Težak zadatak

Milan Obradović, koji živi u Kruševcu, poslednja tri meseca je u poseti sestri u Džilongu. U rodnom kraju radi, između ostalog, i kao koreograf, pa je razumljivo bio pun utisaka.
– Ovde sam tri meseca, a sledećeg meseca se vraćam. Australija je lepa, predivno je što su naši ljudi ovako složni, i što zajedno rade. Svaka čast ovdašnjim koreografima, njihov zadatak je mnogo teži nego naš u otadžbini. Jednom nedeljno vežbaju s decom, a postižu ovakve rezultate. Koreograf sam u ansamblu "Vladimir Jakovljević Jakša" u Velikoj Lomnici kod Kruševca. Voleli bismo da nam neka folklorna grupa iz Austalije dođe u goste, a ko zna, možda im posle i izuvratimo posetu – veli Obradović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here