Vesti
Sveštenici dve crkve i diplomatski predstavnici Srbije i Grčke su presekli slavljeničku tortu

Liturgijom kojom je služio prota Aleksandar Ivanović, starešina crkve Svetog arhiđakona Stefana u sidnejskom Ruti Hilu, počeo je 30. dan srpsko-grčkog pravoslavnog i kulturnog prijateljstva. Službi su prisustvovali ambasador Srbije u Australiji Rade Stefanović i generalni konzul Grčke u Sidneju Janis Malikurtis, koji su po prvi put bili gosti ovog tradicionalnog događaja.

Nakon bogosluženja, diplomatski predstavnici, parohijani i više stotina zvanica prešli su u svečanu salu gde je započeo zvanični program.

Narodne igre iz Srbije, Grčke i Bugarske izmamile su aplauze brojne publike

Proslava je počela intoniranjem himni Srbije i Grčke. Odmah potom, otac Aleksandar se pomolio za zdravlje Srba i Grka i svih prisutnih, blagoslovivši hranu koju su pripremile članice Kola srpskih sestara ove parohije. Otac Aleksandar se zahvalio prisutnim grčkim gostima, pohvalivši prijateljstvo dva naroda i zajednica kroz istoriju.

Sala u Ruti Hilu bila je ispunjena do poslednjeg mesta

Kratak pozdrav sa bine prvi je uputio ambasador Srbije Rade Stefanović, pohvalivši inicijativu ove srpske pravoslavne parohije i grčkih prijatelja, još jednom istakavši duboke veze dva naroda tokom vekova, posebno poslednjih decenija.

Srpski mališani su pokazali kako neguju svoje nasleđe

Sličan pozdrav uputila je i Anastasija Kristofilopulu, prvi sekretar za javnu diplomatiju u Konzulatu Grčke u Sidneju. Ona je čestitala organizatorima Dimitriosu Kametopulosu sa grčke i Branku Kondiću sa srpske strane.

Veliki broj vernika okupio se na službi u crkvi Svetog Stefana

Kametopulos je pročitao pozdravnu poruku visokog komesara Republike Kipar u Australiji Antonisa Samutisa, koji je u svojoj poruci istakao važne kulturne, geografske, istorijske i verske veze između Grka i Srba, ističući njihovu zajedničku borbu za demokratiju i slobodu.

Učesnici programa i gosti su zajedno zaigrali srpsko kolo

Nakon obraćanja visokih zvanica, prerezana je simbolična torta za 30. godišnjicu Dana srpsko-grčkog prijateljstva.

Događaju su prisustvovali i pripadnici ruske, rumunske i asirijanske zajednice.

Četvoročasovni muzički i plesni program su sa velikim entuzijazmom organizovali i prezentovali na tri jezika (srpskom, grčkom i engleskom) Kametopulos i Kondić.

Ambasador Srbije u Australiji Rade Stefanović i generalni konzul Grčke u Sidneju Janis Malikurtis

Od folklornih društava iz srpske zajednice predstavili su se domaći ansambl iz Crkvene škole Rastko, zatim folkloraši iz Srpskog centra u Bonirigu, kao i deca iz crkvene opštine Sveti Jovan Krstitelj iz Dapta u Vulongongu.

Nastupile su i grčke grupe Kritske asocijacije Sidneja i Novog Južnog Velsa, zatim grupa kiparske zajednice Novog Južnog Velsa i sidnejski Sizmos.

Prisutni gosti u sali su gromkim aplauzima ispraćali sve grupe, a po prvi put je na ovom svepravoslavnom događaju nastupila bugarska grupa „Bugarski ritmovi“, predstavljajući njihove igre iz Pirinskog kraja i centralne i severne Bugarske.

Organizatori Dimitrios Kametopulos i Branko Kondić

Srpske folklorne grupe oduševile su brzinom svojih koraka, živopisnom nošnjom i tradicionalnim zvucima iz severne Srbije i Vojvodine, centralne Srbije i Šumadije, sa jugoistoka Kosova, i iz krajeva koji se graniče sa Makedonijom.

Zakazan naredni susret

Prvi Dan srpsko-grčkog pravoslavnog i kulturnog prijateljstva održan je 1993. godine u sali Crkve opštine Sveti Stefan u Ruti Hilu, i na istom mestu se održava već tri decenije.

Kako je ovogodišnja proslava 30. godišnjice između grčke i srpske zajednice okarakterisana kao najbolja do sada u pogledu posećenosti, energije i zadovoljstva, svi učesnici i gosti su poručili da se već raduju narednom skupu, Grka i Srba, koji je zakazan za sredinu septembra 2025. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here