J. Medvedeva
Danica Pupovac i Marina Tomi

Italija je zemlja sa opčinjavajućom istorijom i privlačnom snagom, koja čuva i neguje sećanja na prošle vekove. To je vidljivo u svemu: u prirodi, arhitekturi, umetnosti, muzici i kulinarstvu. Zato i ne čudi što je baš Italija odabrana za temu muzičko-prosvetnog festivala održanog u Ruskom domu za stara lica Sveti Sergius u Sidneju.

Paleta boja tog dana – zelena, bela i crvena kao italijanska zastava – momentalno je podigla raspoloženje publike i pripremila ambijent za vedro i veselo izvođenje programa. Stanari su s pažnjom slušali priče organizatora o istoriji, umetnosti i lepoti ove evropske zemlje. Pripovedanje je teklo na tri jezika: ruskom, srpskom i engleskom.

Dobrinka Lubarda

A zatim, uz lepe opise i uz pomoć mašte, „putnici“ su prošli kroz najživopisnije kutke Sicilije, trgove Rima i, naravno, venecijanski karneval. Dame, željne da dožive čaroliju maskenbala, obukle su čipkane polumaske i radosno pozirale pred objektivom fotografskog aparata.

Bio je tu i pano sa Da Vinčijevom Monalizom, umesto čijeg lica je stajao prorez kako bi oni koji žele takvu sliku za uspomenu mogli da postave svoja lica na repliku Mikelanđelovog remek dela. Neke sedokose šaljivdžije su pravile urnebesne grimase, zabavljajući i sebe i svoje prijatelje.

Jelena Momsilović

Italijanska muzika je lako podizala raspoloženje na još viši nivo, čineći ceo događaj u isto vreme sentimentalanim, živahnim i svečanim. Za pesmu je bila zadužena pevačica Liz Testa, koja je kao osoba italijanskog porekla, uspela na savršen način da prenese emocije utkane u pesmama.

Iskrenost njenog izvođenja u potpunosti su osetili stanari i nagrađivali su je ne samo aplauzom, već i igrom, pretvarajući improvizovanu scenu u podijum. Među neumornim igračicama bile su Galina Verhoturova, Slavka Nedanovska i Jelena Momsilović. Inspirirani muzikom i atmosferom, ostali stanari su se povremeno pridruživali plesu.

– Nedavno sam se preselila u dom Sveti Sergius, ali već mi se sve jako sviđa: odnos, briga, zabava. A danas je bio tako veseo praznik! Raspoloženje je odlično kaže oduševljena Jelena.

Slavka Nedanovska

Vedar i aktivnostima bogat dan je završen. Službenica za odnose s klijentima Irina Džaret podelila je zasluge za opsežne pripreme za ovaj događaj.

– Organizatori razonode pristupaju svakom događaju odgovorno, ali današnja proslava je posebna. To je značajan događaj za RBO. Uključeni su bili ne samo organizatori razonode, već i Cater Care, koji su nam obezbedili dekoracije i tematski meni. Zatim smo osmislili ideju za proslavu, sakupili smo informacije, ukrasili salu, pripremili priče za stanare i razgovarali o repertoaru s pevačicom koju smo angažovali – kaže Irina, dodajući da je značaj ovakvih događaja nesumnjivo veliki za multinacionalnu organizaciju kao što je ruski starački dom u Kabramati.

Na meniju pice, špagete, tiramisu…

Naravno, pošto je ceo dan bio u znaku Italije, i kuhinja je bila – italijanska.

– Dopalo mi se kako je sala bila ukrašena i to što su nas poslužili mini picama tokom nastupa. Pravi praznik Italije – oduševljena je bila Olga Milić.

Ali, pice nisu bile jedino jelo na meniju. Nakon programa, proslava se nastavila pravim italijanskim ručkom, sa minestrone supom, ukusnim špagetama i očaravajućim tiramisuom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here