Youtube/Fudbalski savez Srbije
Kosta Nedeljković

O Kosti Nedeljkoviću se kao reprezentativcu priča još od kraja prošle godine. U međuvremenu je iz Crvene zvezde prešao u Aston Vilu, što ga je još više približilo “orlovima”. Povreda kuka je, nažalost, uslovila izostanak sa terena tokom skoro celog proleća. Vratio se u poslednja dva kola i nije bilo vremena da se preporuči selektoru. Sada je, konačno, tu gde mu je mesto. Kaže da se u Sportskom centru u Staroj Pazovi, domu državnog tima prilikom priprema, uvek lepo oseća, kao kod kuće.

– Dolazio sam ovde sa mlađim selekcijama. Hvala bogu, tu sam sada sa A reprezentacijom.

Izrael za nezaborav

Najbolje iskustvo u mlađim selekcijama bilo mu je Evropsko prvenstvo za kadete 2022. u Izraelu. Srbija je, predvođena Radovanom Krivokapićem s klupe, stigla do polufinala.

– Bili smo u grupi sa Španijom, Turskom i Belgijom. Sticali smo samopouzdanje jako je turnir odmicao. Pobedili smo Dansku 2:1. Protiv Holandije smo u borbi za finale vodili 2:1, zatim primili gol. Dugo ćemo da pamtimo to prvenstvo.

Prošlo tada već nešto više od dve godine, a Nedeljković nije jedini koji je ušao u sazvežđe asova.

– Dosta fudbalera već igra na najvišem nivou, u ozbiljnim klubovima. Dobar primer su Turci Arda Guler i Jildiz, koji su sad u Realu i Juventusu.

Kosta je zatim nosio dres omladinske reprezentacije. Mladu je preskočio i došao do A tima. Povreda ga je sprečila da možda ode i na Evropsko prvenstvo u Nemačku.

– U januaru sam potpisao za Aston Vilu, onda ostao na pozajmici u Crvenoj zvezdi šest meseci. Povredio sam se u februaru, ušao u trenažni proces tek u maju i zato nije bilo realno da budem na EP. Ko zna zašto je to dobro.

Nedeljkoviću imponuje činjenica da je selektor Stojković hteo da menja formaciju zbog njega – da umesto sa trojicom postavi četvoricu u zadnju liniju.

– Skroman sam po prirodi i kad sam čuo za to, stvarno me je dodatno motivisalo, pogotovo što imam 18 godina. Mogu da garantujem da ću da pružim maksimum. Trudiću se da pomognem što više.

Nedeljkovića odlikuje brzina, izdržljivost, sjajne motoričke sposobnosti.

– Želim da popravim centaršut, tehniku i igru u defanzivi.

Podseća da je prošle jeseni u Crvenoj zvezdi iskusio kako je igrati protiv velikih ekipa.

– U Aston Vili svakodnevno radim sa celim stručnim štabom i sve sam bolji. Ostajemo i posle treninga da vežbamo centaršuteve, gomilu odbrambenih zadataka, igru “jedan na jedan. Pravimo i analize svakog treninga i utakmice.

Kosta je i najbrži u igračkom pogonu kluba iz Birmingema.

– Tako je bilo i u Zvezdi. Obavili smo testiranje i niko me nije prestigao.

Emeri dragocen

Posebna čest Nedeljkoviću je što ga trenira Unai Emeri, tvorostruki osvajač Lige Evrope, stručnjak koji je radio u velikim klubovima.

– Kad bih ga opisao jednom rečju, onda bi to bila strast. Imam jako dobar odnos sa svim igračima, svima hoće da pomogne. Na stadionu je od jutra do mraka, svima uvek dostupan. Uvek je uz vas sa pravim savetom, stalno govori šta i kako treba da se radi, demonstrira, ako treba i nacrta. Sjajno skautira rivale, mislim da je taktički perfektan.

Kosta je bio starter u utakmici sa Arsenalom. U igri je proveo 74 minuta, osam je odigrao protiv Vest hema i 11 u duelu sa Lesterom.

– Premijer liga je najbolja, ali i najteža na svetu. Očekivao sam i sanjao da dobijem šansu. Sve ide svojim tokom. Nadam se da ću sve više vremena da provodim na terenu.

Nedeljković podseća da je prošle jeseni u Zvezdi iskusio kako je igrati protiv velikih ekipa.

– Imao sam sa druge strane fudbalere Mančester Sitija, tadašnjeg prvaka Evrope, takođe i tim Lajpciga. U Aston Vili sam na generalnoj probi pred novu sezonu igrao protiv Borusije Dortmund. Probio sam led protiv najjačih rivala i sad sam opušteniji na terenu. U sadašnjem klubu posebno draga mi je utakmica protiv Lestera. Iznudio sam faul posle kog je Vardi dobio žuti karton. Sećam se da sam kao desetogodišnjak gledao na TV šampionsku ekipu Lestera, a sad sam igrao protiv tog kluba.

Sigurno smo među prvih osam u LŠ

Aston Vla je nekad bila prvak Evrope, a sad će debitovati u Ligi šampiona.

– Imaćemo zanimljive rivale. Juventus, Lajpcig, Bajern… Možemo da se nosimo sa njima. Sigurno ćemo da budemo među prvih osam i da prođemo direktno u osmini finala. Imamo kvalitet za takav uspeh.

Martinez kao otac

Čuvar mreže Aston Vile Martinez ostavlja jak utisak na Nedeljkovića.

– On je kao otac svima nama mlađima. Pozitivno je lud, ustvari super momak i neverovatan golman. Među najboljima je na svetu, uvek motivisan, radi u teretani i posle treninga.

Zemljak sa Mitrovićem

Nedeljković je rođen i rastao u Smederevu i žao mu je što u reprezentaciji, bar ovog meseca, neće biti u društvu Aleksandra Mitrovića.

– Ima zanimljiva moja slika sa Mitrom od pre desetak godina, tad je igrao u Anderlehtu. Slikali smo se u mojoj ulici. Njegova braća od tetke su živela blizu mene. Igrao sam tad fudbal na ulici, a Mitar mi je kasnije poklonio dres i šorts Njukasla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here