EPA-EFE/Maxim Shipenkov

Ukrajinski vojni avioni na meti su ruskih radara odmah po poletanju sa aerodroma, pošto su po tehničkim karakteristikama znatno inferiorniji od ruskih, izjavio je komandant Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

– Naši avioni su znatno inferiorniji u odnosu na ruski Su-35. Ako radari Su-35 mogu da “vide” na 400 km, naši avioni mogu samo na 80-90 km. Ako uzmemo u obzir domet, kod Su-35 je on iznad 200 km, a kod naših MiG-29 i Su-27 od 20 do 40 km. Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Dok izvršava zadatak, našeg pilota napada pet do devet letelica raznitog tipa – rekao je on ukrajinskoj televiziji „Rada“.

Oleščuk je naglasio da Ukrajina još nije u stanju da stekne prevlast u vazduhu, za šta su potrebni lovci četvrte generacije.

Ranije je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 počela i da su dva pilota već izvršila probne letove u SAD. Reznikov je istakao da će obuka trajati najmanje šest meseci.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom da zemlje razgovaraju o potencijalnoj mogućnosti prebacivanja borbenih aviona “Gripen” u Kijev, a ukrajinski piloti već su započeli probne letove na njima.

2 COMMENTS

  1. Ha ha to vam neverujem jel karakteristike F35 nisu superiorne i opremnjeni na S400 kao drugo vasa obuka koja je trajala nekiliko meseci i obuka Ruskih vojnika na Suhojima i Migovima nove grneracije koja je trajala Godinama nemoze da sequporedi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here