Svaki peti zreo za penziju

0

U Austriji je sve više primetan manjak lekara, budući da je svaki peti lekar opšte prakse sa privatnom ordinacijom zreo za penziju.
Potpredsednik Lekarske komore Austrije Johanes Štajnhart je ukazao na nedostatak lekara iznevši podatak da se ovaj trend primećuje posebno u ruralnim područjima u kojima se ne nalazi kadar koji bi nastavio rad ordinacije.
Kako je istakao, lekari koji već imaju svoje ordinacije su sve stariji, a medicinski podmladak sve više izostaje.
"Ukoliko politika brzo ne preduzme nešto po ovom pitanju, preti masovan manjak", istakao je Štajnhart.
On je objasnio da se istovremeno zapaža i sve veći broj pacijenata koji se leče kod lekara koji imaju ugovor sa Zdravstvenom kasom. Tako je u 2000. godini u području između Bodenskog jezera i Nežidera u proseku bilo 943 pacijenata po jednom lekaru, 12 godina kasnije je to slučaj sa 1.108 uz stalnu tendenciju porasta.
Kada je reč o starosti medicijana, 61 procenat onih koji imaju ordinacije opšte prakse je stariji od 55 godina, a svaki peti (18 procenata) je ili ostvario zakonsku starosnu penziju ili je na pedalj od toga. U Koruškoj je to slučaj sa četvrtinom lekara, a u Tirolu i Beču sa 21 procentom.
Prepuštanje ordinacije mlađem lekaru je često nemoguće, jer preduslovi za to nisu baš mnogo atraktivni zbog birokratskih prepreka i povoljnijih ponuda zaposlenja u inostranstvu.
Štajhnart je zatražio uvođenje savremenijih formi saradnje poput Timesharing
ordinacija, sistema honorara koji odgovaraju uslugama i manje birokratije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here