Svaka čast, domaćini!

0

 

Šesti susret folklora "Lucern 2009", organizovan u školskoj sali "Sent Mišel" u Litauu, okupio je proteklog vikenda više od 800 ljubitelja folklora i plesa, te oko 250 učesnika. Na žalost agilnih organizatora, članova kluba "Nikola Tesla" iz Lucerna, neke od posetioca morali su da vrate kući, jer u sali jednostavno više nije bilo nijednog slobodnog mesta. "Grešku" će, kažu, ispraviti dogodine kada će unajmiti veću salu, jer će zbog "pada" viza sigurno biti i gostiju iz domovine.

Tačno u zakazano vreme, predsednik kluba domaćina Marinko Vukajlović, pozdravio je goste i najavio bogati program – 12 srpskih i dve koreografije iz Grčke, plesnu grupu dece iz Lucerna i kojoj igraju pripadnici čak 14 različitih nacija, te muzički sastav Milana Jovanovića sa solistima Đurđom Lazić i Mlađom Komaricom.

"Led" su na početku razbili mladi folkloraši domaćina, a odmah posle na pozornicu su istrčali njihovi drugari iz društva "Vuk Stefanović Karadžić" iz Roršaha, potom družina "Karađorđe"iz Berna, plesna grupa "Dance Crenj Sou S" te za kraj prvog dela programa KUD "Erato", grčkih prijatelja iz Ciriha.

Trideset i petoro, mahom majki i očeva folkloraša "Nikole Tesle" pokazali su kao domaćini i "konobari", skoro profesionalne manire i za samo 30-ak minuta "nahranili i napojili" 250 učesnika koji su sa "zalogajima u ustima" hitali prema kolu koje je "kao reka" neprekidno vijugalo salom.

U pauzama igre, pevači Đurđa i Mlađo pomognuti virtuozom na harmonici Milanom Jovanovićem, pevali su ljubavne pesme za sve genracije.

Posle pauze, dlanove publike zagrejali su ponovo članovi "Nikole Tesle", ali ovoga puta nije bilo reč o domaćinima već o njihovim imenjacima i prijateljima iz Ustera. Spletom maestralno odigranih igara iz Šumadije, naprosto su "naterali" i publiku da se uhvati u kolo i zajedno sa njima zaigra u istom ritmu.

I ostali učesnici su u drugom nastupu i koreografijama bili još ubedljiviji i pokazivali svu raskoš svog umeća i talenta.

– Svaka zabava u Lucernu je ovako dobra jer klub vode entuzijasti i nije "privatizovan" – kaže za "Vesti" Ratko Vasić, predsednik komšijskog kluba "Vuk Karadžić" iz Vauvila.

– Odavno zbog poslovnih obaveza nisam bio na našim zabavama. Ovoga sam puta našao vremena i nisam se pokajao. Kapa dole, jer organizatori su pokazali da su istinski majstori što je potvrdilo i raspoloženje naroda – kaže Miroslava Desančić iz Berna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here