Švajcarac uhapšen zbog žene Srpkinje

0

Martin Šlapfer (56) iz Ciriha uhapšen je u Beogradu po poternici američke centrale Interpola iz Vašingtona i savezne države Nevade, zbog sumnje da je kao član organizovane kriminalne grupe počinio dva krivična dela prevare sa hartijama od vrednosti i prenosom finansijskih sredstava elektronskim putem, čime su američke firme i državljani oštećeni za oko četiri miliona evra.
On je uhapšen preksinoć prilikom dolaska kod svoje supruge, inače srpske državljanke. Za ova dela američko zakonodavstvo propisuje kaznu do 20 godina zatvora.
Kako stoji u američkom dopisu Interpola, ova grupa je lažno prikazivala kredibilitet firmi čiji su bili vlasnici, tvrdeći da su profitabilne i da bi ulaganjem američke firme i građani ostvarili neverovatno dobar profit, ali se kasnije ispostavilo da od toga nema ništa.
Šlapfer je izveden pred tužioca i istražnog sudiju koji mu je nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor. Njegov advokat Veselin Cerović izjavio je da je Šlapfer za delo za koje ga tereti američko pravosuđe već bio 801 dan u zatvoru u Cirihu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.
Cerović je naglasio da je za njegovog klijenta isključivo nadležan sud u Cirihu, jer je prvi započeo postupak protiv te grupe. Stoga je tražio ukidanje pritvora Šlapferu i zatražio da sud obavesti švajcarsku ambasadu o hapšenju. Cerović je tražio i da Šlapfer, dok traje postupak ekstradicije, bude u supruginom stanu, pod elektronskim nadzorom.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here