Youtube/Al Jazeera Balkans
Rudnik kod Sokobanje

Svih osam rudara koji su nastradali u teškoj nesreći u rudniku mrkog uglja Soko u blizini Sokobanje sahranjeni su u nedelju. Na večni počinak ispratili su ih najmiliji, prijatelji, rodbina. Plakala je i Srbija. Nemi pored sanduka stajale su i kolege koje najbolje znaju kako se zarađuje hleb sa sedam kora.

Veličinu tragedije koja je zadesila stanovnike Aleksinca, Sokobanje i Trgovišta možda najbolje oslikava poruka kojom se od svog supruga Bojana Stajić (34) oprostila Dragana Jovanović.

“Ostaćemo te željni sin i ja!”

Ove reči svakom izmame suze, a još jaču emociju izazovu kada se vidi zajednička fotografija iz šetnje supružnika sa bebom i pročita ostatak oproštajne poruke objavljene na društvenim mrežama.

– Ljubavi naša najveća na svetu ostaćemo te zauvek željni tvoj dugo čekani Lavić i ja. Zašto baš ti? Zašto su Laviću uzeli oca? Zašto su mene ostavili bez tebe? Zašto jedno nedužno dete da ostane siroče sa samo mesec dana? Kako bez tebe dalje. Kako našem Laviću da objasnim kad dođe vreme i pita za oca? Kako ljubavi? Šta sad? – napisala je Dragana.

U tišini i muku ostade bez odgovora bezbroj pitanja ove žene, kojoj uteha samo može da bude to da je nastradali Bojan neko vreme proveo sa sinom jer je beba prevremeno rođena.

“Bog uzima ono najbolje da ukrasi svoj rajski vrt, a nama ostaju samo oni lepi trenuci provedeni sa njima”.

Ovom porukom na čitulji od Bojana oprostili su se juče njegovi najmiliji.

I porodice ostalih nastradalih: Darka Zlatkovića (43), Nenada Trivunca (37), Petra Petrovića (31), Radovana Grujića (47), Branka Čokorila (57), Branislava Zlatanovića (54) i Bratislava Živkovića (59), neme su od bola.

– Srce moje milo! Darko, ikono moja, zašto si nas napustio – jecala je Anika, majka Darka Zlatkovića.

Sanja Trivunac, supruga Nenada Trivunca (37) iz sela Subotinac kod Aleksinca, ispričala je da su se dan pred tragediju prisećali svadbe, gledali slike i da su ceo dan proveli zajedno sa decom.

– Kao da je znao da mu je poslednji dan – kaže Sanja kroz suze.

I u domu nastradalog Radovana Grujića (47) iz Žitkovca kod Aleksinca, tuga i neverica. Srce slama ispovest neutešne majke Desanke.

– Srećno, sine, rekla sam mu, a on meni “Hvala, mamo, ja noćas radim, sutra sam slobodan, posadićemo krompir, pomoći ću ti.” Začas se obukao i izleteo je iz kuće. Još noćas da izdržim, od sutra sam na odmoru – teška srca kroz suze prisetila se Desanka kako je poslednji put ispratila sina na posao.

Predsednik Sindikata rudara Resavice Nebojša Milenković kaže da posao rudara nije nimalo lak, ali da su ljudi primorani da traže zaposlenje u njima i tako prehrane svoje porodice jer drugi izbor nemaju posebno ako su iz mesta gde se rudnici nalaze, jer je reč uglavnom o ruralnim sredinama.

– Rudarski posao obezbeđuje primanja koja nisu adekvatna težini posla koju rudari rade, ali su plate redovne i sigurne – kazao je on i naveo da su prosečna primanja rudara između 70.000 i 80.000 dinara – rekao je on.

Milenković je podsetio i da zbog ovakvih tragedija postoji staro pravilo među rudarima da u istoj smeni nikada ne smeju biti otac i sin ili dva brata.

Pomoć porodicama

Vlada Srbije opredelila je osam miliona dinara pomoći porodicama stradalih rudara u nesreći u rudniku Soko.

Predsednik i članovi Vlade uputili su saučešće porodicima povodom ove velike nesreće u kojoj je život izgubilo osam rudara. Tim povodom proglašen je i dan žalosti u opštinama Aleksinac, Trgovište i Sokobanja.

Pušteni na kućno lečenje

Svih devet rudara, koji su posle nesreće u rudniku Soko bili zbrinuti u aleksinačkoj bolnici, dobro su i otpušteni su na kućno lečenje, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Goran Vidić. On je rekao da je bolnica u Aleksincu, posle nesreće u rudniku, zbrinula 17 rudara, a da ih je osam otpušteno na kućno lečenje. Trojica rudara i dalje su na lečenju na Klinici za endokrinologiju i toksikologiju u Nišu, a lekari navode da su stabilnog zdravstvenog stanja. U nesreći u Rudniku mrkog uglja Soko kod Sokobanje 1. aprila, podsetimo poginulo je osam rudara, dok je 21 povređen.